Okulların Hijyen Meselesi!

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 62 bin 18 binin temizlik ve hijyen kriterlerine uyarak beyaz bayrak aldığını açıklamış.

Okulların Hijyen Meselesi!
Bu içerik 1699 kez okundu.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 62 bin 18 binin temizlik ve hijyen kriterlerine uyarak beyaz bayrak aldığını açıklamış. Peki ya diğerleri? Hademelik kurumu kaldırıldı, Maliye tasarruf etti de, çocuklarımızın sağlığı ne olacak?..

Okullarımızın eğitim ve öğretime ne kadar uygun oldukları, uzun uzadıya sorgulanabilir.

Eksik ya da fazla onlarca neden bayılabilir.

Ama biri var ki, bu çok önemli.

O da hijyen.

Çok uzun süredir okullarımızın pek çoğunda, eski adıyla hademe yeni adıyla Hizmetli bulmak mümkün değil.

Bazı belediyeler, okul aile birlikleri ve okul koruma dernekleri bu konuda yardımcı oluyor ama nereye kadar!

İsterseniz gelin önce aşağıdaki habere bir göz atalım, sonra da neler yapılabilir ona bakalım.

Beyaz Bayrak

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ‘beyaz bayrak’ alan okullarla ilgili soru önergesine Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz yanıt verdi.

Yılmaz’ın cevabına göre Türkiye’de 62 bin 250 okuldan sadece 18 bini temizlik ve hijyen kriterlerine uyuyor.

Ülke genelinde bugüne kadar 18 bin 656 okulun beyaz bayrak sahibi olduğunu açıklayan Bakan Yılmaz, 3 bin 793 okulun beyaz bayrağının iptal edildiğini bildirdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, temizlik ve hijyen açısından belirlenen kriterlere uyan okullara Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının iş birliğinde verilen beyaz bayrak ve sertifikalarda ilgili olarak Bakan İsmet Yılmaz’a soru önergesi verdi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, “2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan beyaz bayrak iş birliği protokolü sonucunda, bugüne kadar ülke genelinde beyaz bayrak alan okul sayısı kaçtır? Kaç okulda beyaz bayrak yoktur? Beyaz bayrak alıp iki yıl sonra denetimlerde iptal edilen var mıdır? 2017 yılında beyaz bayrak alan okul sayısı kaçtır?” şeklinde sorular yöneltti.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 07.12.2017 tarihi itibariyle beyaz bayrak sahibi olan okul sayısının 18 bin 656 olduğunu bildirdi. Beyaz bayrak süresinin 3 yıl olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, “3 yıl sonunda müracaat etmeyen ya da denetim sonucunda beyaz bayrağı iptal edilen okul sayısı 3 bin 793’tür. 2017 yılında beyaz bayrak alan okul sayısı ise 9 bin 162’dir” açıklamasında bulundu. 

Kritere Uyan Çok Az!

 

Gürer, temizlik ve hijyen açısından belirlenen kriterlere uyan okullara verilen beyaz bayrak ve sertifikanın, okulların bu alanlarda teşvik edilmesi açısından önemli olduğunu belirterek, “Ancak Türkiye genelinde 62 bin 250 okul bulunurken, bunlardan sadece 18 bininin belirlenen kriterlere uyuyor olması düşündürücüdür. Bu rakamlar Türkiye’de 45 bine yakın okulun, temizlik ve hijyen kriterlerine uymadığını göstermektedir. 3 bin 793 okulda beyaz bayrak iptali de sorgulanması gereken bir durumdur. Çok okulda kadrolu hizmetli dahi yoktur. Okulların temizliği  önemlidir. Özellikle ilköğrenim sürecinde bu anlamda çok daha dikkat şarttır. Okulların Yalnız ders anlatılan bir yer olmaktan çok her yönden örnek olacak konum durum koşullarda olması da çok önemlidir” diye konuştu.

Çare Ne?

Hijyen koşullar, eğitimde olmazsa olmazların başında geliyor. Yani kadrolu ya da anlaşmalı kimseler olmadan bu işi yürümez. Bir gün bir yerde patlak verdiğinde, bunun sorumlusu kim olacak?

Bu konuda ya yeni norm kadrolar açılmalı ya da bu görev, yerel yönetimlere verilmelidir.

Yerel yönetimlerin güçlü olmadığı il ve ilçelerde ise ortak bir fon oluşturulmalı ve kadro dağıtımını orası yapmalıdır.

En kötüsü, hiçbir şey yapmamak ve işi oluruna bırakmaktır…

 

Abbas Güçlü / Egitimajansi.com

Hijyen Abbas Güçlü