Okul Kantininde Satılacak ve Satılamayacak Gıdalar

Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında yapılan işbirliği çerçevesinde standartları daha önceden belirlenen "Okul Gıdası" logosu uygulamasına 16 Eylül 2019 tarihinde başlanacak.

Okul Kantininde Satılacak ve Satılamayacak Gıdalar
Bu içerik 1940 kez okundu.

Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında yapılan işbirliği çerçevesinde standartları daha önceden belirlenen "Okul Gıdası" logosu uygulamasına 16 Eylül 2019 tarihinde başlanacak. MEB'e bağlı tüm resmi ve özel okulların kafeterya, kantin, büfe çay ocağı gibi bölümlerinde satışa sunulacak hazır ambalajlı gıdalar için "Okul Gıdası" logosu şartı getiriliyor.

"MEB'den “Okul Gıdası” Logosu Duyurusu" başlıklı ve 20 Haziran 2019 tarihli haberimizde duyurduğumuz üzere okullardaki belirtilen yerlerde satılacak hazır ambalajlı gıdaların Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olacağı açıklamıştı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilecek olan işletme kayıt onay belgesi alan işletmecilerin Okul Sağlığı Bilim Kurulu'nun oluşturduğu kriterlere göre hazır ambalajlı bir gıdalarda başka bir başvuruya gerek kalmadan Okul Logosu'nu kullanabilecekleri kaydedildi. Diğer yandan, Bilim Kurulu tarafından okullarda yasaklanan gıda ve içecekler için söz konusu logonun kullanılamayacağı açıklanırken, "Gıda Logosu" bulunan gıdaların okullar haricinde satılamayacağı bildirildi.

Satılamayacak Gıda Maddeleri:

    Enerji içecekleri, aromalı içecekler, aromalı doğal mineralli içecek, aromalı şurup, aromalı içecek tozu, aromalı su,  gazlı içecekler, kolalı içecekler, meyveli içecek, meyveli şurup, meyveli doğal mineralli içecek, meyveli içecek tozu, meyve nektarı, meyve suyu konsantresi, yapay soda, sporcu suları, sporcu içecekleri.
    Kızartmalar
    Cipsler, gevrek çerezler
    Tüm çikolata türleri (ayrı satılan veya ürünlere eklenmiş, damla çikolata, sürülebilir çikolata ve çikolata kaplanmış olanlar dâhil), gofretler
    Tüm şeker ve şekerleme türleri
    Guarana, guarana özü eklenmiş kafein içeren ürünler
    Kremalı, çikolata dolgulu, jöleli, kekler ve pastalar
    Hamurlu, şerbetli tatlılar
    Tatlandırıcı içeren yiyecek ve içecekler.

Satılabilecek Gıda Maddeleri:

    Meyveler, çiğ tüketilebilen sebzeler, salatalar
    Kuru meyveler (30 gr, kaplamasız ve şeker katkısız)
    Kuruyemişler (30 gr, soslanmamış, tuzsuz ve kabuksuz)
    İçme suyu
    Süt (UHT/Pastörize)
    Taze sıkılmış meyve ve sebze suyu. (250 ml'den az)
    Yoğurt (100-150 gr paketli)
    Ayran
    Peynir (pastörize)
    Günlük haşlanmış yumurta
    Çeşnili ekmekler
    Tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek, karışık tahıllı ekmek vb. ürünlerden yapılan yumurta veya peynir, turşu hariç taze domates, marul, havuç, biber vb. sebzelerden yapılan yağ eklenmemiş sandviçler.

Okul Kantini Okul Gıdası Okul Gıdası Logosu