2017-2018 MEB Kurs Takvimi-Öğretmen ve Öğrenci Başvuruları

Kurslarında birinci dönem ders vermek isteyen öğretmenlerin başvuruları bu gün başladı.

2017-2018 MEB Kurs Takvimi-Öğretmen ve Öğrenci Başvuruları
Bu içerik 4390 kez okundu.

MEB Kurs Kılavuzunda,2017-2018 yılı kurs takvimi yayınlandı.Böylece 1.2.dönem ve yaz dönemi öğretmen ve öğrenci başvuru tarihleri ve başvuru ile ilgili ayrıntılar netleşmiş oldu.Ve bu gün öğretmenlerin başvuruları başlıyor.

Öğretmen başvuruları tamamlanır tamamlanmaz öğrencilerin başvuruları başlayacak.

KURS BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

1.Dönem kursları 2017-2018 yılı kurslar takvimine göre 2 Ekim 2018 tarihinde başlayacak.MEB kurslarında birinci dönem ders vermek isteyen öğretmenlerin başvuruları 12-17 Eylül 2017 tarihlerindealınacak.

Öğretmenler başvuru sayfasındaki şu açıklamaları okumalarında yarar var:

-Bilgilerini güncellemek isteyen öğretmenlerin e-Kurs modülüne giriş yaptıktan sonra "Bilgilerim" bölümünde yer alan "Mebbis Bilgilerimi Güncelle" butonuna tıklamaları gerekmektedir.

-Görev yeri değişikliği nedeniyle e-kurs modülünde bilgileri eski görev yeri  görülen öğretmenlerimizin e-kurs modülünde sağ üst köşede bulunan bilgilerim sekmesinden MEBBİS Bilgilerini güncellemeleri gerekmektedir.

Kurslara katılmak isteyen öğrenciler ise 18-24 Eylül 2017 tarihlerinde başvuru yapacaklar.

Kurslar 2 Ekim 207 tarihinde başlayacak.1.Dönem MEB Destekleme ve Yetiştirme kursları 14 Ocak 2018 tarihinde sona erecek.

BAŞVURULAR EBA-KURS yada ODSGM'den YAPILACAK

İsteyen öğretmenler ve öğrenciler MEB kurs başvurularını http://odsgm.meb.gov.tr/kurslar veya https://e-kurs.eba.gov.trinternet adresinden e-kurs modülü üzerinden yapacaklar.

Öğretmenler EBA girişlerini mebbis şifreleri ile yapacaklar.

2017-2018 Öğretim Yılı MEB Destekleme ve Yetiştirme Kursları e-Kılavuzu yayınlandı. 

Kılavuzda,2017-2018 yılı kurs takvimi yayınlandı.Böylece 1.2.dönem ve yaz dönemi öğretmen ve öğrenci başvuru tarihleri ve başvuru ile ilgili ayrıntılar belli oldu.

1.Dönem kursları 2 Ekim 2017 tarihinde başlayacak.

BİRİNCİ DÖNEM KURSLARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

1.Dönem kursları 2017-2018 yılı kurslar takvimine göre 2 Ekim 2018 tarihinde başlayacak. MEB kurslarında birinci dönem ders vermek isteyen öğretmenlerin başvuruları 12-17 Eylül 2017 tarihlerinde alınacak.

Kurslara katılmak isteyen öğrenciler ise 18-24 Eylül 2017 tarihlerinde başvuru yapacaklar.

Kurslar 2 Ekim 207 tarihinde başlayacak.1.Dönem MEB Destekleme ve Yetiştirme kursları 14 Ocak 2018 tarihinde sona erecek.

BAŞVURULAR EBA-KURS yada ODSGM'den YAPILACAK

İsteyen öğretmenler ve öğrenciler MEB kurs başvurularını http://odsgm.meb.gov.tr/ kurslar veya https://e-kurs.eba.gov.tr internet adresinden e-kurs modülü üzerinden yapacaklar.

Öğretmenler EBA girişlerini mebbis şifreleri ile yaptılar.

Öğrenciler ise EBA'ya E-Okul şifresi ile giriş yaparak başvuru yapabilecekler.

Öğrencilerin EBA'ya giriş ile ilgili daha önce şu yazıyı yazmıştık: "EBA'ya E-Okul Şifresi İle Nasıl Giriş Yapılır?"

SINIFLAR EN FAZLA 20 ÖĞRENCİ OLACAK

Sınıflar oluşturulurken öğrencilerin bir yıl önceki AYBP dikkate alınacak.Kurslarda sınıfların mevcudu en az 10 en fazla 20 olacak.

HAFTALIK DERS SAATİ SAYISI

1.ve 2. dönem kurslarında ortaokulların 5, 6 ve 7. sınıflarındaki öğrenciler ile ortaöğretim kurumlarının 9,10 ve 11. sınıflarındaki öğrenciler en fazla 5 farklı dersten haftalık toplam 12 saate kadar; ortaokulların 8. sınıfındaki öğrenciler en fazla 6 farklı dersten haftalık 18 saate kadar; ortaöğretim kurumlarının 12. sınıfındaki öğrenciler ve mezun durumdaki kursiyerler ise en fazla 6 farklı dersten haftalık 24 saate kadar kurs alabilirler.

E-KURS MODÜL GİRİŞ YERLERİ VE ADIM ADIM KURS DERS SEÇİMİ

Kurs başvurusu için e-kurs modülüne iki yolla giriş yapılabilir:

1) a) MEB Ölçme,Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün sitesi(http://odsgm.meb.gov.tr/)nde sağ üst köşeden "E-KURS" a tıklayarak

b) EBA Portalında (http://www.eba.gov.tr/) sağ üst köşedeki "e-KURS" den giriş yapılabilir.

2) Açılan ekranda sizinle ilgili olan kısma tıklayınız.

EBA Kurs Girişi

EBA GİRİŞ ÖĞRENCİ

3) Sisteme giriş yapınca tercih işlemleri için sol menüden Öğrenci İşlemleri altındaki "KURS TERCİH" e tıklayın

Kurs tercih

4) Okul Tercih'den kurs merkezi olan okullardan size uygun olanını seçiniz.

Kurs merkezi tercihi

5) Kurs almak istediğiniz Ders Tercihini yapınız.
Aşağıda yer alan "Ders Ekle" ye tıklayarak hakkınız kadar ders tercihinde bulunabilirsiniz.
Ortaokulların 5, 6 ve 7. sınıflarındaki öğrenciler ile 9,10 ve 11. sınıflarındaki öğrenciler en fazla 3 dersten haftalık toplam 12 saate kadar; 8. sınıftaki öğrenciler ise en fazla 6 dersten 18 saate kadar; liselerde 12. sınıftaki öğrenciler ve mezun durumdaki kursiyerler ise en fazla 6 dersten 24 saate kadar haftalık kurs alabilirler.

 Kurs Ders tercihi

6) Öğretmen Tercihi: Dersin altında yer alan öğretmenlerden istediğinizi tercihini ediniz.

Takviye Kurs Öğretmen tercihi

8) "Dersleri Kaydet" e tıklayarak işlemlerinizi tamamlamış oldunuz.

Ekurs Dersleri kaydet

Hayırlı Olsun..Başarılar Dileriz

KURSLARA ÖĞRENCİ/KURSİYER BAŞVURULARI 

1) Kurslara, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî/özel, ortaokullar, imam-hatip ortaokulları, resmi/özel ortaöğretim kurumları ve açık öğretim kurumlarına devam eden istekli öğrenciler ile mezun durumdaki kursiyerler başvurabilir. 
2)Resmî örgün eğitim kurumlarına devam eden öğrenciler, açık öğretim okullarına devam eden öğrenciler ile özel öğretim kurumlarına devam eden öğrenciler kayıtlı oldukları okulun bulunduğu ilçe sınırı içindeki kurs merkezlerinden birine e-kurs modülünden başvuru yapabilir. Yaz dönemi kurslarında öğrenciler okullarının bulunduğu il/ilçe sınırları dışında kursa katılabilir.
Resmî örgün eğitim kurumlarına devam eden öğrenciler ile özel öğretim kurumlarına devam eden öğrenciler EBA üzerinden “E-Okul Bilgileri İle Giriş Bölümü”nden kurs başvurusu yapar.
3) Açık öğretim öğrencileri, halk eğitimi merkezi müdürlüklerince e-kurs modülünden verilecek e-kurs şifresi ile il/ilçe millî eğitim müdürlüklerindeki DYK komisyonlarınca belirlenen okulları tercih edecek şekilde başvurularını gerçekleştirir.
4) Özel öğretim kurumlarına devam eden öğrenciler (özel okul öğrencileri), okullarının bulundukları ilçedeki kurs merkezlerinin birine başvurarak alacakları e-kurs şifresi ile aynı ilçedeki kurs merkezlerinden birine e-kurs modülü üzerinden başvuru yapar. 
5) Kursiyerler, halk eğitim merkezi müdürlüklerine diploma veya mezuniyet belgesi ile müracaat ederek, alacakları e-kurs şifresi ile e-kurs modülü üzerinden başvuru yapar. 
6) Öğrenci/kursiyerler kurs merkezince belirlenen derslerden ve sisteme başvuru yapan öğretmenler arasından devam etmek istedikleri kurslara tercihte bulunarak başvuru yapar. 
7) Resmî örgün eğitim kurumu öğrencileri aldıkları eba şifresi ile kurs başvurusu yapabilir, eba ders içeriklerinden yararlanabilir ve ÖDSGM tarafından yayımlanacak olan elektronik deneme sınavlarına katılabilirler. Açık öğretim okulları ve özel öğretim kurumlarına devam etmekte olan öğrenciler ile kursiyerler ise e-kurs kullanım şifresi ile kurs başvurusu yapabilir ve ÖDSGM tarafından yayımlanacak olan elektronik deneme sınavlarına katılabilirler.

KURSLARDA SINIFLARIN OLUŞTURULMASI/SONLANDIRILMASI 

1) Kurs merkezleri, e-kurs modülü üzerinden öğrencilerin bir önceki yıla ait AYBP, kursiyerlerin ise diploma notu esas alınarak sınıf oluşturma iş ve işlemlerini yapar. 
2) Bir sınıfa devam edecek öğrenci/kursiyer sayısının 10’dan az; 20'den fazla olmaması esastır. Öğrenci/kursiyer sayısının 20’ den fazla olması durumunda ikinci sınıf oluşturulur. Ancak her bir sınıfın azami öğrenci/kursiyer sayısı dolmadan yeni bir kurs sınıfı oluşturulamaz. Ancak, tek sınıflı kurs programlarında sınıf kapasitesi dikkate alınarak öğrenci/kursiyer sayısı 25’e kadar çıkarılabilir. 
3) Aynı yerleşim biriminde birden fazla kurs merkezinin bulunmaması, öğrencilerin taşınma imkânının olmaması gibi sebeplerle sınıf mevcudunun 10’a ulaşamaması durumunda, il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün onayı ile beş öğrenciden az olmamak kaydıyla sınıf oluşturulabilir. 
4) Genel ilköğretim programı uygulanan özel eğitim (görme, işitme, ortopedik ve hafif düzey zihinsel engelliler) ortaokulu ve mesleki ve teknik ortaöğretim programı uygulanan özel eğitim (işitme ve ortopedik engelliler) meslek liselerine kayıtlı öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim programı uygulanan özel eğitim (işitme ve ortopedik engelliler) meslek liselerinden mezun kursiyerler için açılacak kurslara katılacak öğrenci/kursiyer sayısı, aynı seviyedeki özel eğitim okul/kurumlarındaki azami sınıf mevcudu sayısının yarısından az, azami sınıf mevcudu sayısından fazla olamaz. 
5) Kursa devam eden öğrenci/kursiyer sayısının 10’un altına düşmesi durumunda, Okul/kurum müdürünün teklifi ile komisyon tarafından ay sonunda kurs sınıfının birleştirilmesi veya kapatılmasına karar verilir, bu işlemler e-kurs modülü üzerinden kurs merkezi müdürlüğü tarafından yapılır.

 


 ÖĞRETMEN BAŞVURULARI


1) Kurslarda görev almak isteyen kadrolu öğretmenler, Mebbis şifreleri ile e-kurs modülünden görev almak istedikleri kurs merkezi tercihlerini yaparak başvuruda bulunurlar. 
2) Kadrolu öğretmenler, kurs merkezi tarafından belirlenen derslerden Talim ve Terbiye Kurulu 9 No’lu Kararı çerçevesinde; atama branşları ile okutabilecekleri diğer derslerden kurs başvurusunda bulunabilirler. 
3) Öğretmenler, kadrolarının bulunduğu veya görevli oldukları ilçede görev almak istedikleri üç kurs merkezine kadar tercihte bulunabilir. Tercihleri dışında da görev almak isteyen öğretmenler “Tercihlerim dışında bir kurs merkezinde görevlendirilmek istiyorum” butonunu işaretleyerek ilçedeki öğretmen ihtiyacı bulunan herhangi bir kurs merkezinde görev alma talebinde bulunabilirler. 
4) Ders ücreti karşılığında görev almak isteyen ücretli öğretmenler, e-kurs modülü üzerinden sisteme ilk girişte oluşturacakları şifre ile başvurularını yaparak, sistemden alacakları ilgili evrakı il/ilçe komisyonuna ulaştırır. 
5) Başvurular, http://odsgm.meb.gov.tr/kurslar veya https://e-kurs.eba.gov.tr internet adresinden e-kurs modülü üzerinden gerçekleştirilir.

Destekleme ve Yetiştirme Kursları Öğretmen Başvuruları yapılırken şu hususa dikkat etmeleri lazım: Öğretmenlerimizin ihtiyaç fazlası durumuna düşmeleri halinde başka kurs merkezlerinde görev alabilmeleri veya eksik ders saatlerini tamamlayabilmeleri için "Tercihlerim Dışında Bir Kurumda Görevlendirilmek İstiyorum" seçeneğini seçmeleri gerekmektedir. 

Destekleme ve Yetiştirme Kursları Öğretmen Başvuruları İşlem Basamakları:

1) Öğretmen Kurs Talep Modülüne tıklanır,
2) Kurs Merkezi Tercihlerinden Kurs Merkezi seçilir,
3) "Bu Okulda Muhtemel Açılacak Dersler" kutusundan okutulacak dersin üzerine çift tıklanıp "Sizin Eğitim Verebileceğiniz Dersler" kutusuna gönderilir. Aynı şekilde seçilen dersin üzerine çift tıklanarak kutudan çıkarılması da sağlanabilir,
4) Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda bir seçim yapılır (Tercihleriniz dışında bir kurumda çalışmak isteyip istemediğiniz),
5) "Kılavuzu Okudum ve Kabul Ediyorum" kutucuğu işaretlenir,
6) "Kaydet" butonuna tıklanarak başvuru tamamlanır.

KURSLARA ÖĞRETMEN GÖREVLENDİRMESİ


1) Kurslarda görev alacak öğretmenlerin belirlenmesi, e-kurs modülü üzerinden kurs merkezi müdürlüğü tarafından öncelikle o kursa başvuru yapan kadrolu ya da sözleşmeli öğretmenler arasından öğrenci tercihleri ve ihtiyaçlar gözetilerek yapılır. 
2) İhtiyaç olması hâlinde, komisyon tarafından başvuruları onaylanan ücretli öğretmenler ders ücreti karşılığında görevlendirilir. 
3) Kurs merkezleri, görev veremedikleri veya görev verildiği hâlde girebilecekleri azami ders saatini dolduramayan öğretmenlerin diğer kurs merkezi tercihlerinde de görev alabilmesi için e-kurs modülü üzerinden “ders tamamlama” butonunu işaretleyerek diğer tercihlerinde görev alması sağlanır. Her üç tercihinde de görev alamayan ya da girebilecekleri azami ders saatini doldurmayan öğretmenler “Tercihlerim dışında bir kurs merkezinde görevlendirilmek istiyorum” butonunu işaretlemişler ise ilçe millî eğitim müdürlüklerince ihtiyacı olan diğer kurs merkezlerinde görevlendirilebilirler. 
4) Ücretli öğretmenlerin hangi okul/kurumlardaki derslerde görev alacakları, kurs merkezlerinin talebi doğrultusunda girebilecekleri azami ders saati sınırlılığında il/ilçe komisyonu tarafından belirlenir.

2017-2018 Yılı Kurs Başvuruları

DYK İle İlgili Temel Hususlar

MEB Kursları yönergesine göre hazırlanan 2016-2017 kılavuzunda yer alan hususlardan bilinmesi gerekenleri burada özetlemeye çalıştık:

1) DYK’larda öncelikle ilçede kadrolu ya da sözleşmeli çalışan öğretmenler, kadrolu/sözleşmeli öğretmenin ihtiyacı karşılamaması durumunda, ilçe tarafından çalışmasına onay verilen ücretli öğretmenler görevlendirilir.
2) Açılacak DYK’larda öğrenci/kursiyerlerden herhangi bir ücret talep edilmez. 
3) Kurs merkezlerinde bir dersten sınıf oluşturulabilmesi için, sınıftaki öğrenci/kursiyer sayısının 10’dan az, 20’den fazla olmaması esastır.
4) DYK’lara kursun süresinin 1/10’unu geçtikten sonra öğrenci/kursiyer kaydı yapılmaz. Ancak kursların başladığı haftadan sonra müracaat eden öğrenci/kursiyerlerin durumları ile nakil, yurt dışından gelme gibi değişik nedenlerle okula kaydı yapılan öğrencilerin talepleri kurs merkezi müdürlüğünce değerlendirilir. Kursa katılmasına karar verilen öğrenci/kursiyerlerin kayıtları kurs merkezi müdürlüğünce e-kurs modülü üzerinden yapılır.
5) Bir kurs merkezinde görev alacak öğretmen, bu kurs merkezini tercih eden öğretmenler arasından veli ve öğrencilerin tercihleri de dikkate alınarak kurs merkezi müdürlüğünce belirlenir. Kurs merkezi müdürü, kendi okulundan öğretmen görevlendirebileceği gibi ilçedeki diğer okullardan bu kurs merkezini tercih eden öğretmenlerden de görevlendirme yapabilir. İhtiyaç olması hâlinde, e-kurs modülü üzerinde ilçe komisyonundan ders ücreti karşılığında öğretmen görevlendirilmesini talep edebilir. DYK’larda görev alacak tüm öğretmenler, sınıf oluşturma işlemleri sırasında e-kurs modülü üzerinden görevlendirilir.
6) 1.ve 2. Dönem Kurslarında ortaokulların 5, 6 ve 7. sınıflarındaki öğrenciler ile ortaöğretim kurumlarının 9,10 ve 11. sınıflarındaki öğrenciler en fazla 5 farklı dersten haftalık toplam 12 saate kadar; 8. sınıftaki öğrenciler en fazla 6 farklı dersten haftalık 18 saate kadar; ortaöğretim kurumlarının 12. sınıfındaki öğrenciler ve mezun durumdaki kursiyerler ise en fazla 6 farklı dersten haftalık 24 saate kadar kurs alabilirler. Yaz döneminde bir üst sınıfın dersleri ve programı uygulanır.
Yaz döneminde açılan kurslarda ortaokulların 5. ve 6. sınıflarını tamamlayan öğrenciler ile ortaöğretim kurumlarının 9. ve 10. sınıflarını tamamlayan öğrenciler en fazla 5 farklı dersten haftalık toplam 12 saate kadar; ortaokulların 7. ve 8. sınıflarını tamamlayan öğrenciler en fazla 6 farklı dersten haftalık 18 saate kadar; ortaöğretim kurumlarının 11. ve 12. sınıflarını tamamlayan öğrenciler ile mezun durumdaki kursiyerler ise en fazla 6 farklı dersten haftalık 24 saate kadar kurs alabilirler.
7) DYK’lara kayıt yaptıran öğrencilerin devamları zorunludur. Her kurs döneminde okutulması gereken toplam ders saatinin özürsüz olarak 1/10’ u kadar devam etmeyen öğrencilerin kurs kaydı silinir.
8) Kurslara devamları süresince kurs disiplinini ve işleyişini bozucu hâl ve hareketleri görülen öğrenci veya kursiyerler hakkında, kayıtlı oldukları okul/kurumların ilgili mevzuatına göre işlem yapılır.
9) Örgün eğitim kurumlarında açılan kurslarda; hafta içi bir günde en fazla 2 farklı dersten toplam 4 saate kadar, hafta sonu bir günde ise en fazla 5 farklı dersten toplam 8 saate kadar kurs verilebilir. Yaygın eğitim kurumlarınca yürütülen DYK’larda ise bu süreler halk eğitim merkezi müdürlüklerince belirlenir.
10) DYK’larda 1 dersten dönemlik açılan kurs süresi 16, yıllık açılan kursun süresi ise 32 ders saatinden az olamaz. Yaz kurslarında bu hüküm uygulanmaz.

2017-2018 MEB Kursları e-Kılavuzu

 

Ogretmenler.Com

Kurs Takvimi 2017 Kurs başvurusu birinci dönem kurs başvuruları öğretmen kurs başvurusu öğrenci kurs başvurusu BİRİNCİ DÖNEM KURSLARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK 1.Dönem kursları 2017-2018