Öğretmenin Performansı Öğrencisinin LGS Başarısına Göre Ölçülüyor.
Pervin Kaplan

Öğretmenin Performansı Öğrencisinin LGS Başarısına Göre Ölçülüyor.

Bu içerik 1439 kez okundu.

Öğretmenin performansı öğrencisinin LGS başarısına göre ölçülüyor. Öğrencilerin sınav performansını bazı özel okullar “iyi bir pazarlama tekniği” olarak kullanılıyor. Bir okulun öğrencileri sınavda ne kadar çok başarılı olursa yani köklü ve yüksek puanlı liselere yerleşirse bu durum öğrenim ücretine de yansıyor. Bu başarıya göre ücret de yükselen bir grafik gösteriyor.

Ancak bu “sınav başarısı” öğretmenler için de bir performans göstergesi olarak kullanılmaya başlandı. Bazı özel okullarda öğretmenlerin başarısı öğrencilerin “deneme sınavlarındaki başarısına” göre belirlenmeye başlandı. Bir performans kriteri haline dönüşen bu durum sadece öğretmen üzerinde baskı oluşturmuyor. Aynı zamanda öğrenciler de bu durumdan olumsuz etkilenmeye başladı.
ÖĞRETMENİN PERFORMANSI ÖĞRENCİSİNİN LGS BAŞARISINA GÖRE ÖLÇÜLÜYOR

Bu durum da geçtiğimiz gün velilerle sohbet ederken gündeme geldi. Çocukları özel okullarda okuyan velilerle Liseye Geçiş Sistemi (LGS) ve sınav hakkında sohbet ediyorduk. Veliler yaşadıklarını ve çocuklarının nasıl etkilendiğini bakın nasıl anlattı:

“Bizim okulda öğretmenler artık deneme sınavlarında başarılarına göre değerlendirilmeye başlanmış. Yani öğretmenlerin öğrencilerinin LGS denemelerinde gösterdiği başarı, öğretmenin de başarısı olarak kabul ediliyor. İş sözleşmesi ve ücret artışı için kriter bu olmuş. Bu durum öğretmenler üzerinde baskı yaratıyor. Bu baskı çocuklara da yansımaya başladı. Geçen gün kızım ağlayarak geldi.
ÇOCUKLARDA SUÇLULUK DUYGUSU OLUŞUYOR

Öğretmen hepsine deneme sınavlarını yeteri kadar ciddiye almadıkları ve başarılı olmadıkları için bağırmış. ‘Kendinizi batıyorsunuz, beni de batıracaksınız. Sizin yüzünüzden işimden olacağım’ demiş. Ödev vermiş her hafta en az 400 soru çözecekler. Biz çocukları baskıdan korumaya çalışırken, özel okullar öğretmenlere, öğretmenler de çocuklara baskı yapıyor. Daha sınava girmeden hepsi ‘Öğretmenlerimiz biz başarılı olamazsak, atılacaklarmış’ stresi yaşamaya başladı. Küçücük çocuklara böyle bir suçluluk duygusu yükleniyor. Nedir bu hırs?”
HEM ÖĞRETMENE HEM ÖĞRENCİYE YAZIK

Velilerin bu anlattıklarını şaşkınlıkla dinledik. Biraz araştırınca da bazı okullarda “öğrencinin sınav performansının” öğretmenin başarı ölçüsü haline geldiğini gördük. Öğretmenler o kadar çok bu baskı altında eziliyor ki, bu kez öğrencilerine daha çok soru çözmeleri, daha çok çalışmaları için baskı yapmaya başlıyor. Velilerin anlattığı örnekte görüldüğü gibi “işimizi sizin yüzünüzden kaybedeceğiz” diyerek, çocuklarda suçluluk duygusu da oluşturuluyor.

Eğitimin sadece sınav başarısı olarak algılanması yazık değil mi?

Hem öğrencilere hem öğretmenlere.