2018-2019 DYK 2. Dönem Kurs Merkezi Başvuruları Başladı.

Kurs merkezi Başvuruları 21 Ocak-3 Şubat 2019 Tarihleri Arası Yapılacak

Öğretmen - 2019-01-24 13:52:30

2018-2019 DYK 2. Dönem Kurs Merkezi Başvuruları Başladı.

3.1. Kurs merkezi olmak isteyen örgün/yaygın eğitim kurumları açmak istediği kursları, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenip e-kurs modülüne konulan dersler arasından seçer. İş takvimi doğrultusunda kurs merkezi müracaatını yaparak e-kurs modülüne işler. Kursların ders bazlı açılması esastır.

3.2. DYK yönergesi ve e-kılavuzunda belirtilen planlama ve uygulamalar haricinde kaymakamlık veya valilik oluru ile herhangi bir kurs DYK kapsamında açılamaz. İş ve işlemleri modül üzerinden yürütülmeyen kurslar “Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları” kapsamında değerlendirilemez.

3.3. Kurs merkezi olan halk eğitimi merkezleri, kurslara katılmak isteyen kursiyerler ile açık öğretim okullarına devam etmekte olan öğrencilere e-kurs kullanım şifresi verir.

3.4. Kurs öğretmenleri tarafından hazırlanan ders planlarını inceleyip onaylar. Onaylanan planların kurs öğretmenleri tarafından uygulanmasının takibini yapar.

3.5. Aynı dersten aynı öğretmene birden fazla sınıf açılması halinde e-Kurs modülü üzerinden öğrencilerin bir önceki yıla ait AYBP, kursiyerlerin ise diploma notu gibi ölçülebilir kriterlerini de dikkate alarak sınıf oluşturur.

3.6. Kursa başvuru yapan kadrolu öğretmenlerin e-kurs modülü üzerinden sınıflara atamasını yapar, ihtiyaç olması hâlinde e-kurs modülünü kullanarak il/ilçe komisyonundan ders ücreti karşılığında görevlendirilmek üzere öğretmen talebinde bulunur.

 

 

2018-2019 Öğretim Yılı MEB Destekleme ve Yetiştirme Kursları 2.Dönemi 25 Şubat 2019 tarihinde yeniden başlayacak.

13 Ocak Pazar günü 1.dönem kursları sona erdi. 2.Dönem Kursları 25 Şubat 2019 tarihinde tekrar başlayacak.

İkinci dönem kursları için hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin tekrar başvuru yapmaları gerekiyor.

2.DÖNEM KURS BAŞVURU VE KURS TARİHLERİ

2.Dönem Kurs Başvuru ve Kursun Başlama-Bitiş Tarihleri

Öğretmenlerin Başvuru Tarihleri  : 4-10 Şubat 2019

Öğrenci Başvuru Tarihleri: 11-17 Şubat 2019

Kursların başlama tarihi: 25 Şubat 2019

Kursların bitiş tarihi: 2 Haziran 2019 

ÖĞRETMEN BAŞVURULARI 

1. Kurslarda görev almak isteyen kadrolu/sözleşmeli öğretmenler, MEBBİS şifreleri ile e-kurs modülünden görev almak istedikleri kurs merkezi tercihlerini yaparak başvuruda bulunurlar.
2. Kadrolu/sözleşmeli öğretmenler, kurs merkezi tarafından belirlenen derslerden Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı 9 No’lu Kararı çerçevesinde; atama branşları ile okutabilecekleri diğer derslerden kurs başvurusunda bulunabilirler.
3. Öğretmenler, iş takviminde belirtilen başvuru süresi içinde kadrolarının veya MEBBİS’te görevlendirme kayıtlarının bulunduğu ilçe sınırlarında üç kurs merkezine kadar tercihte bulunabilir. Tercihleri dışında da görev almak isteyen öğretmenler “Tercihlerim dışında bir kurs merkezinde görevlendirilmek İstiyorum” butonunu işaretleyerek ilçedeki öğretmen ihtiyacı bulunan herhangi bir kurs merkezinde görev alma talebinde bulunabilirler.
4. DYK'larda görev almak isteyen ücretli öğretmenler, aday öğretmen olarak atama şartlarını taşımaları hâlinde, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı 9 No’lu Kararı çerçevesince okutabilecekleri derslerden kurs başvurusunda bulunabilirler. Bu öğretmenler, e-kurs modülü üzerinden sisteme ilk girişte oluşturacakları şifre ile başvurularını yaparak, sistemden alacakları ilgili evrakı il/ilçe komisyonuna ulaştırır.
5. Başvurular, http://odsgm.meb.gov.tr/kurslar veya https://e-kurs.eba.gov.tr internet adresinden e-kurs modülü üzerinden gerçekleştirilir. Kurs başvurularını zamanında yapma sorumluluğu öğretmenlerimize aittir.  

ÖĞRETMEN BAŞVURU BASAMAKLARI

1. Öğretmen Kurs Talep Modülüne tıklanır,
2. Kurs Merkezi Tercihlerinden Kurs Merkezi seçilir,
3. "Bu Okulda Muhtemel Açılacak Dersler" kutusundan okutulacak dersin üzerine çift tıklanıp "Sizin Eğitim Verebileceğiniz Dersler" kutusuna gönderilir. Aynı şekilde seçilen dersin üzerine çift tıklanarak kutudan çıkarılması da sağlanabilir,
4. Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda bir seçim yapılır (Tercihleriniz dışında bir kurumda çalışmak isteyip istemediğiniz),
5. "Kılavuzu Okudum ve Kabul Ediyorum" kutucuğu işaretlenir,
6. "Kaydet" butonuna tıklanarak başvuru tamamlanır.


KURSLARA ÖĞRETMEN GÖREVLENDİRMESİ

1) Kurslarda görev alacak öğretmenlerin belirlenmesi, e-kurs modülü üzerinden kurs merkezi müdürlüğü tarafından öncelikle o kursa başvuru yapan kadrolu ya da sözleşmeli öğretmenler arasından öğrenci tercihleri ve ihtiyaçlar gözetilerek yapılır. 
2) İhtiyaç olması hâlinde, komisyon tarafından başvuruları onaylanan ücretli öğretmenler ders ücreti karşılığında görevlendirilir. 
3) Kurs merkezleri, görev veremedikleri veya görev verildiği hâlde girebilecekleri azami ders saatini dolduramayan öğretmenlerin diğer kurs merkezi tercihlerinde de görev alabilmesi için e-kurs modülü üzerinden “ders tamamlama” butonunu işaretleyerek diğer tercihlerinde görev alması sağlanır. Her üç tercihinde de görev alamayan ya da girebilecekleri azami ders saatini doldurmayan öğretmenler “Tercihlerim dışında bir kurs merkezinde görevlendirilmek istiyorum” butonunu işaretlemişler ise ilçe millî eğitim müdürlüklerince ihtiyacı olan diğer kurs merkezlerinde görevlendirilebilirler. 
4) Ücretli öğretmenlerin hangi okul/kurumlardaki derslerde görev alacakları, kurs merkezlerinin talebi doğrultusunda girebilecekleri azami ders saati sınırlılığında il/ilçe komisyonu tarafından belirlenir.

BAŞVURULAR EBA-KURS yada ODSGM'den YAPILACAK

İsteyen öğrenciler MEB kurs başvurularını http://odsgm.meb.gov.tr/kurslar veya https://e-kurs.eba.gov.tr internet adresinden e-kurs modülü üzerinden yapacaklar.

Öğrenciler  EBA'ya E-Okul şifresi ile giriş yaparak başvuru yapabilecekler.

Öğrencilerin EBA'ya giriş ile ilgili daha önce şu yazıyı yazmıştık: "EBA'ya E-Okul Şifresi İle Nasıl Giriş Yapılır?"

SINIFLAR EN FAZLA 20 ÖĞRENCİ OLACAK

Sınıflar oluşturulurken öğrencilerin bir yıl önceki AYBP dikkate alınacak.Kurslarda sınıfların mevcudu en az 10 en fazla 20 olacak.

HAFTALIK DERS SAATİ SAYISI

1.ve 2. dönem kurslarında ortaokulların 5, 6 ve 7. sınıflarındaki öğrenciler ile ortaöğretim kurumlarının 9,10 ve 11. sınıflarındaki öğrenciler en fazla 5 farklı dersten haftalık toplam 12 saate kadar; ortaokulların 8. sınıfındaki öğrenciler en fazla 6 farklı dersten haftalık 18 saate kadar; liselerin 11.ve 12. sınıfındaki öğrenciler ve mezun durumdaki kursiyerler ise en fazla 6 farklı dersten haftalık 24 saate kadar kurs alabilirler.Yaz dönemi ise tablodaki gibi olacak.

KURSLARA ÖĞRENCİ/KURSİYER BAŞVURULARI 

1. Kurslara, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî/özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları,resmî/özel ortaöğretim kurumları ve açık öğretim kurumlarına devam eden istekli öğrenciler ile mezun durumdaki kursiyerler başvurabilir.
2. Resmî örgün eğitim kurumlarına, açık öğretim okullarına ve özel öğretim kurumlarına devam eden öğrenciler kayıtlı oldukları okulun bulunduğu ilçe sınırı içindeki kurs merkezlerinden birine e-kursmodülünden başvuru yapabilir. Yaz dönemi kurslarında öğrenciler okullarının bulunduğu il/ilçe sınırları dışında kursa katılabilir.
3. Resmî örgün eğitim kurumları ile özel öğretim kurumlarına devam eden öğrenciler EBA web sitesinde bulunan “Giriş” butonuna tıklayarak açılan sayfada “E-Okul Bilgileri İle Giriş Bölümü” nden kurs başvurusu yapar.
4. Açık öğretim okullarına devam eden öğrenciler, kurs başvurusu için halk eğitimi merkezi müdürlüklerinden e-kurs şifresi alır. Bu şifre ile e-kurs modülüne giriş yaparak DYK komisyonlarınca belirlenen okulları tercih eder.
5. Kursiyerler, halk eğitimi merkezi müdürlüklerine diploma veya mezuniyet belgesi ile müracaat ederek, alacakları e-kurs şifresi ile e-kurs modülü üzerinden başvuru yapar.
6. Öğrenci/kursiyerler kurs merkezince belirlenen derslerden ve kurs talebinde bulunan öğretmenler arasından tercihte bulunarak başvuru yapar.
7. Resmî örgün eğitim kurumları ile özel öğretim kurumlarına devam eden öğrenciler, ÖDSGM tarafından yayımlanacak olan elektronik deneme sınavlarına katılabilirler. Açık öğretim okullarına devam etmekte olan öğrenciler ile kursiyerler ise e-kurs kullanım şifresi ile bu sınavlara katılabilirler.

E-KURS MODÜL GİRİŞ YERLERİ VE ADIM ADIM KURS DERS SEÇİMİ

Kurs başvurusu için e-kurs modülüne iki yolla giriş yapılabilir:

1) a) MEB Ölçme,Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün sitesi(http://odsgm.meb.gov.tr/)nde sağ üst köşeden "E-KURS" a tıklayarak

b) EBA Portalında (http://www.eba.gov.tr/) sağ üst köşedeki "e-KURS" den giriş yapılabilir.

2) Açılan ekranda sizinle ilgili olan kısma tıklayınız.

EBA Kurs Girişi

EBA GİRİŞ ÖĞRENCİ

3) Sisteme giriş yapınca tercih işlemleri için sol menüden Öğrenci İşlemleri altındaki "KURS TERCİH" e tıklayın

Kurs tercih

4) Okul Tercih'den kurs merkezi olan okullardan size uygun olanını seçiniz.

Kurs merkezi tercihi

5) Kurs almak istediğiniz Ders Tercihini yapınız.
Aşağıda yer alan "Ders Ekle" ye tıklayarak hakkınız kadar ders tercihinde bulunabilirsiniz.
1.ve 2. dönem kurslarında ortaokulların 5, 6 ve 7. sınıflarındaki öğrenciler ile ortaöğretim kurumlarının 9,10 ve 11. sınıflarındaki öğrenciler en fazla 5 farklı dersten haftalık toplam 12 saate kadar; ortaokulların 8. sınıfındaki öğrenciler en fazla 6 farklı dersten haftalık 18 saate kadar; liselerin 11.ve 12. sınıfındaki öğrenciler ve mezun durumdaki kursiyerler ise en fazla 6 farklı dersten haftalık 24 saate kadar kurs alabilirler.

 Kurs Ders tercihi

6) Öğretmen Tercihi: Dersin altında yer alan öğretmenlerden istediğinizi tercihini ediniz.

Takviye Kurs Öğretmen tercihi

8) "Dersleri Kaydet" e tıklayarak işlemlerinizi tamamlamış oldunuz.

Ekurs Dersleri kaydet

Hayırlı Olsun..Başarılar Dileriz

KURSLARDA SINIFLARIN OLUŞTURULMASI/SONLANDIRILMASI 

1. Kurs merkezleri, e-kurs modülü üzerinden öğrencilerin ders ve öğretmen tercihleri ile bir önceki yıla ait AYBP, kursiyerlerin diploma notu gibi ölçülebilir kriterleri de dikkate alarak sınıf oluşturma iş ve işlemlerini yapar.
2. Bir sınıfa devam edecek öğrenci/kursiyer sayısının 10’dan az; 20'den fazla olmaması esastır. Öğrenci/kursiyer sayısının 20’ den fazla olması durumunda ikinci sınıf oluşturulur. Ancak, tek sınıflı kurs programlarında sınıf kapasitesi dikkate alınarak öğrenci/kursiyer sayısı 25’e kadar çıkarılabilir.
3. Aynı yerleşim biriminde tek kurs merkezinin bulunmaması, öğrencilerin taşınamaması gibi sebeplerle sınıf mevcudunun 10’dan az olması durumunda, il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün onayı ile en az beş öğrenci ile sınıf oluşturulabilir.
4. İlköğretim programı uygulanan özel eğitim ortaokulu (görme, işitme, bedensel ve hafif düzey zihinsel engelliler) ve mesleki ve teknik ortaöğretim programı uygulanan özel eğitim meslek liselerine (işitme ve bedensel engelliler) kayıtlı öğrenciler ile özel eğitim meslek liselerinden mezun kursiyerler için açılacak kurslara katılacak öğrenci/kursiyer sayısı, aynı sınıf seviyesindeki özel eğitim okul/kurumlarındaki azami sınıf mevcudu sayısının (10 öğrenci/kursiyer) yarısından az, azami sınıf mevcudu sayısından fazla olamaz.
5. Kursa devam eden öğrenci/kursiyer sayısının 10’un altına düşmesi durumunda, okul/kurum müdürünün teklifi ile komisyon tarafından kurs başka bir sınıfla birleştirilir veya kapatılır. Bu işlemler aynı hafta içerisinde e-kurs modülü üzerinden de kurs merkezi müdürlüğü tarafından yapılır.

2018-2019 ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI BİRİNCİ DÖNEM,İKİNCİ DÖNEM VE YAZ DÖNEMİ İŞ TAKVİMİ

DYK İle İlgili Temel Hususlar

MEB Kursları yönergesine göre hazırlanan 2017-2018 kılavuzunda yer alan hususlardan bilinmesi gerekenleri burada özetlemeye çalıştık:

1) DYK’larda kurs talebinde bulunan kadrolu/sözleşmeli öğretmenlere öncelik verilmesi esastır. Bu öğretmenlerin ihtiyacı karşılamaması hâlinde kurs merkezi müdür ve müdür yardımcıları görevlendirilebilir. Öğretmen ihtiyacının devam etmesi hâlinde ise il/ilçe millî eğitim müdürü tarafından çalışmasına onay verilen ücretli öğretmenler görevlendirilir.
2) Açılacak DYK’larda öğrenci/kursiyerlerden herhangi bir ücret talep edilmez. 
3) Kurs merkezlerinde bir dersten sınıf oluşturulabilmesi için, sınıftaki öğrenci/kursiyer sayısının 10’dan az, 20’den fazla olmaması esastır.
4) DYK’larda açılan bir kursa, kursun açıldığı haftadan sonra öğrenci/kursiyer kaydı yapılamaz.Ancak kursların başladığı haftadan sonra nakil, yurtdışından gelme gibi değişik nedenlerle okula kaydı yapılan öğrencilerden müracaat edenlerin durumları kurs merkezi müdürlüğünce değerlendirilir. Kursa katılmasına karar verilen öğrencilerin kayıtları kurs merkezi müdürlüğünce e-kurs modülü üzerinden yapılır.
5) DYK’larda görev alacak tüm öğretmenler, sınıf oluşturma işlemleri sırasında e-kurs modülü üzerinden görevlendirilir. Bir kurs merkezinde görev alacak öğretmenin, bu kurs merkezini tercih eden öğretmenler arasından öğrencinin tercihleri de dikkate alınarak kurs merkezi müdürlüğünce belirlenmesi esastır. Kurs merkezi müdürü, kendi okulundan öğretmen görevlendirebileceği gibi ilçedeki diğer okullardan bu kurs merkezini tercih eden öğretmenlerden de görevlendirme yapabilir. İhtiyaç olması hâlinde, e-kurs modülü üzerinden ders ücreti karşılığında öğretmen görevlendirilmesini talep edebilir.
6) DYK’lara kayıt yaptıran öğrencinin kursa devamı zorunludur. Her kurs döneminde okutulması gereken toplam ders saatinin özürsüz olarak 1/10’ u kadar devam etmeyen öğrencinin kurs kaydı silinir. Sağlık raporuna dayalı hastalık, tabii afet, anne, baba ve kardeşlerden birinin ölümü gibi özürler sebebiyle oluşan devamsızlık bu kapsamda değerlendirilmez.
7) Kurslara devamları süresince kurs disiplinini ve işleyişini bozucu hâl ve hareketleri görülen öğrenci veya kursiyerler hakkında, kayıtlı oldukları okul/kurumların ilgili mevzuatına göre işlem yapılır.
8) 1.ve 2. dönem örgün eğitim kurumlarında açılan kurslarda; hafta içi bir günde en fazla 2 farklı dersten toplam 4 saate kadar, hafta sonu bir günde ise en fazla 5 farklı dersten toplam 8 saate kadar kurs verilebilir. Yaz dönemi kurslarında hafta içi ve hafta sonu en fazla 5 farklı dersten toplam 8 saate kadar kurs verilebilir. Halk eğitimi merkezince yürütülen DYK'larda ise; 1.dönem, 2.dönem ve yaz döneminde hafta içi ve hafta sonu en fazla 5 farklı dersten toplam 8 saate kadar kurs verilebilir. Ancak, bir günde her bir kurs sınıfına 2 saatten fazla aynı ders konulamaz.
9) DYK’larda bir dersten dönemlik açılan kurs süresi 16 ders saatinden az olamaz. Yaz kurslarında bu hüküm uygulanmaz.
10) DYK’ların, örgün eğitim müfredatı kapsamında Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü resmî internet sayfasında yayımlanan kurslara ait örnek ders planları çerçevesinde yürütülmesi esastır. Planı yayımlanmayan dersler için o derse giren öğretmen tarafından ders planı oluşturulur. Resmi tatiller ile milli ve dini bayram tatillerinde kurs planlaması yapılmaz. Kurslara ait iş takvimi çerçevesinde öğretmen tarafından düzenlenecek ders planları en geç kursların açıldığı haftanın son iş gününe kadar kurs merkezi müdürlüğünce onaylanır.

2018-2019 Öğretim Yılı MEB (DYK) Kursları e-Kılavuzu

İLKOKULLARDA YETİŞTİRME KURSU

İlkokul öğretmenlerinin beklediği haberlerden biri geldi.Artık ilkokul öğretmenleri hafta sonu MEB kurslarında görev yaparak ek ders ücreti alabilecekler.

İlgili haber için TIKLAYINIZ

Ogretmenler.Com

Liselerde Nakil ve Geçiş İşlemleri İle İlgili Hususlar

Liselerde Nakil ve Geçiş İşlemleri İle İlgili Hususlar

15:08 - Eğitim Haber

EBAKOD Nedir ve Nasıl Alınır ?

EBAKOD Nedir ve Nasıl Alınır ?

16:22 - Eğitim Haber

Sınıf Rehberlik Dosyasında Bulunması Gerekenler

Sınıf Rehberlik Dosyasında Bulunması Gerekenler

01:36 - Eğitim Haber

Zümreler

Zümreler

09:58 - Zümreler

Değerler Eğitimi Çalışmaları

Değerler Eğitimi Çalışmaları

23:58 - Dokümanlar

"TTKB Dik Temel Abece" Yazı Fontu - İndirin

17:02 - Eğitim Haber

Ehliyet alacaklar için yeni düzenleme

Ehliyet alacaklar için yeni düzenleme

17:09 - Ulusal