2017 TEOG Yerleştirmeye Esas Nakil Başvuruları

TEOG Yerleştirme Tercih İşlemlerinde ve Yerleştirmeye Esas Nakil Başvurularında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar.

Eğitim Haber - 2017-08-11 22:38:46

2017 TEOG Yerleştirmeye Esas Nakil Başvuruları

TEOG Yerleştirme Tercih İşlemlerinde ve Yerleştirmeye Esas Nakil Başvurularında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar.

TEOG Yerleştirmeye Esas Nakilleri ile iyi bir liseye yerleşme fırsatınız olabilir.Bu şekilde nakil sadece aşağıdaki tarihlerde sadece 9.sınıfa başlayacak öğrenciler için geçerlidir.Lise 10-12.sınıflarda normal nakil süreci işlemektedir. 

30 Haziran 2017 Cuma günü, Yerleştirmeye Esas Puanların (YEP) açıklanmasıyla öğrenci ve velilerimiz puanına / yüzdelik dilimine uygun okulları bulmak adına tatlı bir telaş içerisine girdiler.

Öncelikle ortaöğretim kurumlarına tercih ve yerleştirme takvimi ile ilgili şu hususları hatırlatmış olalım: 

Okul tercihleri 14-24 Temmuz 2017 tarihleri arasında alındı.Öğrencilere 25 okul tercih hakkı verildi.

 

Yerleştirme sonuçları daha önceden açıklanan tarihten önce açıklandı.Sonular http://www.meb.gov.tr ve https://e-okul.meb.gov.tradreslerinden ilan edildi.

Yerleştirme işlemlerinin sonuçlanması sonrasında 3 defa nakil başvurusu yapılabilecek.

Yerleştirmeye esas nakil başvurularında en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek. Her okul için boş kontenjan şartı aranmaksızın tercih yapılabilecek. Yerleştirmeye esas nakillerde il veya ilçe sınırlaması bulunmayacak. Yerleştirmeye esas nakillere isteyen öğrenciler başvuru yapabilecek.

NAKİL BAŞVURU TARİHLERİ

1. Nakil tercih başvuruları 14-18 Ağustos 2017 tarihleri arasında alınacak; sonuçlar 21 Ağustos 2017'de açıklanacak.

2. Nakil tercih başvuruları 21-25 Ağustos 2017 tarihleri arasında alınacak; sonuçlar 28 Ağustos 2017'de açıklanacak.

3. Nakil tercih başvuruları 28 Ağustos-6 Eylül 2017 tarihleri arasında alınacak; sonuçlar 8 Eylül 2017'de açıklanacak.

Tercih başvurusunda bulunmayan ve hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler açık öğretim kurumlarına yerleştirilecek.

Özel Okullar: 

Ortak sınavlarının tamamını veya bir kısmını kullanan özel okulların kayıt işlemleri ise 30 Haziran-13 Temmuz'da yapılacak.

Tematik Liseler:

Kılavuza göre tercih yapılabilecek lise türleri arasına musiki, görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liseleri, tematik meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezleri olmak üzere 3 yeni okul türü daha eklendi. Bu yıl ilk kez tematik mesleki ve teknik Anadolu liselerine kayıtlar, 3-13 Temmuz'da yapılacak.

Öğrenciler, başvuru süresi içinde ilgili okul müdürlüklerine başvuracak. Öğrenciler, ilgili mevzuata göre yapılacak değerlendirme puanının yüzde 30'u ile yerleştirme puanının yüzde 70'inin toplamı ile bulunacak puana göre sıralanacak.

Güzel Sanatlar, Spor Lisesi :

Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi, Klasik Sanatlar ve Musiki, Görsel Sanatlar ve Spor Programı/Projesi Uygulayan Anadolu İmam Hatip Liselerine öğrenci kayıt işlemleri 21 Temmuz 2017 tarihinde tamamlanacak.

Ancak, bu okullara kayıt yaptıran öğrenciler, yerleştirme ve yerleştirmeye esas nakil tercihleri doğrultusunda bir okula yerleşmeleri halinde önceki okul (Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi, Klasik Sanatlar ve Musiki, Görsel Sanatlar ve Spor Programı/Projesi Uygulayan Anadolu İmam Hatip Liseleri) hakkından vazgeçmiş sayılacaklar.

Nelere Dikkat Etmeliyiz:

Tercih başvurularında , TEOG YEP puanını değil de, yüzdelik dilimleri göz önüne alarak tercih yaparsak daha isabetli oluruz. Çünkü bu sene öğrencilerin puanlarında artış var. Puanlar yanıltıcı olabilir, yüzdelik dilimler daha gerçekçi sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Bu sene %3 lük dilime giren öğrencinin puanı yaklaşık 485 iken, geçen sene %3'lük dilimde olan öğrenci 476 puan civarında almıştı.

Tercih yaparken okul türleri, alanları, yüzdelik dilimleri, pansiyon durumları ve kontenjan bilgileri incelenmeli; ona göre listeyi oluşturmalısınız.

Tercih işlemi öğrenci/veli tarafından bireysel olarak https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul ile imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecektir. Yapılan tercihleri okul müdürlüklerine süresi içinde mutlaka onaylatılması gerektiğini unutmayınız.

Tercihlerin, tercih ve yerleştirme ekılavuzuna uygun olarak elektronik ortamda hatasız ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacaktır.

https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden tercih işlemleri için giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında, «TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» ve «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM » butonlarının seçenek olarak sunulması sağlanacaktır. «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM » butonunu işaretleyen öğrenciler tercih hakkını kullanmış sayılacak, ancak yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabileceklerdir.

Milli Eğitim Bakanlığı doğru tercih yapılması için 81 ilde 9 bin 918 komisyon kurdu. Bu komisyonlar marifetiyle öğrenciler/veliler tercih danışmanlığı konusunda donanımlı öğretmenler/idarecilerden yardım alabilecekler.

Liselerin Taban Puanları/Yüzdelik Dilimleri ve Tercih Robotu İçin TIKLAYINIZ

TEOG YEP Puanınızı ve Yüzdelik Dilimizi Öğrenmek İçin TIKLAYINIZ

Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu İçin TIKLAYINIZ

İbrahim TONBULOĞLU-Eğitimci/Yazar

 

2017 TEOG yerleştirmeye esas nakille ilgili merak edilen sorular ve cevaplar

2017 TEOG yerleştirme sonuçları açıklandı.Ancak liseye yerleştirme süreci devam ediyor.Sadece yeni liseye yerleşmiş 9.sınıf öğrenciler için özel nakil devam edecek.

Yerleştirmeye esas yerleştirme 14 Ağustos tarihinde başlayacak.Okulunu beğenmeyen,daha iyi bir okula yerleşmek isteyenler için şans devam ediyor.Bu şansın adı:"yerleştirmeye esas nakil"

9.Sınıflar için yerleştirmeye esas nakillerle ilgili merak edilen tüm konular 10 soru ile özetlenmiş durumda.

1-Nakillere kimler başvurabilir?

Tercihlerine yerleşemeyerek ya da tercih yapmayarak kaydı açık liseye düşenler,

Özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler,

Bir okula yerleşerek tercih yükseltmek isteyen öğrenciler başvurabilir.

2-Nakillere başvurduğumda yerleştiğim okul hakkımı kaybeder miyim?

Hayır kaybetmezsiniz. Artık o okulun öğrencisisiniz. Nakillerle başka okula yerleşmediğiniz sürece yerleştiğiniz okulun öğrencisisiniz.

3-Nakillere başvururken okulun hiç kontenjanı görünmüyorsa o okulu yazmayacak mıyız?

Hayır yazabilirsiniz. Diyelim ki okulun bütün kontenjanları dolmuş ve boş kontenjan 0 görünüyor. Nakil dönemlerinde o okula yerleşmiş öğrencilerden tercih yükseltmek isteyen olacağı için nakil sürecinde yer açılabilir. Bu nedenle kontenjana bakılmaksızın puanınıza uygun okulları yazabilirsiniz. Boş kontenjana 0 yazsa dahi...

4- Nakil tarihlerini yeniden hatırlatabilir misiniz?

Üç nakil dönemi var. Bunlar:

1. Nakil dönemi: 14-18 Ağustos, sonuçların ilanı 21 Ağustos

2. Nakil dönemi: 21-25 Ağustos, sonuçların ilanı 28 Ağustos

3. Nakil dönemi: 28 Ağustos- 6 Eylül, sonuçların ilanı 08 Eylül

5- Kaç tercih hakkımız var ve başvuruyu nereye yapacağız?

Her bir nakil döneminde toplam 3 tercih hakkınız var. Nakillere başvuru yine e-okul üzerinden olacak. Sizler yine herhangi bir ortaokul müdürlüğüne giderek tercihlerinizi onaylatmalısınız. Ayrıca tercihler için çocuğun velisinin bulunması şart.

6- 3 nakil döneminde de aynı okulları yazabilir miyim?

Evet yazabilirsiniz. Her nakil döneminde istediğiniz okullarda boş kontenjan açılma şansı var.

7- İkamet ettiğim ilin dışındayım. Tercihlerimi tatil için geldiğim bu ilde yapabilir miyim?

Tercihlerinizi tüm ülke sınırları içerisinde herhangi bir ortaokul müdürlüğüne başvurarak yapabilirsiniz. Fakat tercihler için velinin bulunması şart.

8-Ben tercihlerime yerleşemedim ve kaydım açık liseye düştü. Nakil dönemlerinde şansım var mı? Nakil dönemlerinde de yerleşemezsem ne yapacağım?

Öncelikle açıkta kalma gibi bir şansınız yok rahat olun. Bursa 'da TEOG sınavına giren öğrenci sayısı kadar okullarımızda kontenjan var. 3 nakil döneminde yüzdelik dilimine ve yerleştirmeye esas puanına uygun okulları yazmalısınız. Nakil dönemlerinde bir okula yerleşme şansın yüksek. Diyelim ki yerleşemedin. Bu durumda 11-14 Eylül tarihlerinde il/ilçe nakil komisyonlarına başvurabilirsin. Bu durumda puanına en uygun ve adresine en yakın boş kontenjanı olan bir okula yerleştirilirsin. Burada ki tek risk istediğin okul ve okul türü olmayabilir.

9-Tercih sürecinde X lisesine yerleştim. 1. nakillere başvurdum ve sonucunda tercih ettiğim liseler içerisinden Y lisesine yerleştim. Bu durumda 2. ve 3. nakil dönemlerine de başvurabilir miyim?

Evet başvurabilirsiniz. Her nakil döneminde tercihlerinizi yükseltebilirsiniz.

10-Nakil dönemlerinde başvururken yine taban puanları ve yüzdelik dilimleri mi baz alacağız?

Evet. Kendi puan ve yüzdelik diliminize uygun okulları yazarsanız şansınız artar. Örneğin % 41 yüzdelik dilimde olan bir öğrencinin % 10 luk yüzdelik dilimde bir okula yerleşmesini (Teorik olarak bir engel olmasa da) beklemiyoruz. Bu nedenle mantıklı tercihler yapmalısınız.

Liselerde Nakil ve Geçiş İşlemleri İle İlgili Hususlar

Liselerde Nakil ve Geçiş İşlemleri İle İlgili Hususlar

15:08 - Eğitim Haber

EBAKOD Nedir ve Nasıl Alınır ?

EBAKOD Nedir ve Nasıl Alınır ?

16:22 - Eğitim Haber

Sınıf Rehberlik Dosyasında Bulunması Gerekenler

Sınıf Rehberlik Dosyasında Bulunması Gerekenler

01:36 - Eğitim Haber

Zümreler

Zümreler

09:58 - Zümreler

Değerler Eğitimi Çalışmaları

Değerler Eğitimi Çalışmaları

23:58 - Dokümanlar

"TTKB Dik Temel Abece" Yazı Fontu - İndirin

17:02 - Eğitim Haber

Ehliyet alacaklar için yeni düzenleme

Ehliyet alacaklar için yeni düzenleme

17:09 - Ulusal