Ordu’nun Fatsa ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin’in katılımıyla eğitim değerlendirme toplantısı ve “Yeni Türkiye’de Eğitim” konulu konferans gerçekleşti.
İşte Değerlendirme toplantısından notlar...
Meb Müsteşarı Sn.Doç.Dr.Yusuf TEKİN Başkanlığında Yapılan 07/04/2017 Tarihli Ordu İli Eğitim Yöneticileri Değerlendirme Toplantısından Notlar
1. Yeni müfredat çalışmamız bitti,yakında son halini kamuoyuyla paylaşacağız.Önümüzdcki eğitim öğretim yılında 1,5 ve 9.sınıf!ar yeni müredatla öğrenim görecekler.Bu nedenle bu sınıfta derse giren öğretmenlerimize hizmet içi seminer vereceğiz.Müfredatla ilgili eleştiri yapanlar samimi değil,görüş sorduğumuzda çoğundan geri dönüş olmadı,görüş bildirenler de kopyala yapıştır tarzında idi.
2. 5.Sınıfı yabancı dil ağırlıklı yapacağız.Bu sınıftaki derslerin 2/3 ü yabancı dil ağırlıklı olacak.Önümüzdeki yıl 600 pilot okulda bu uygulanacak.Bu sayede dil öğrenme sorununu çözmeyi amaçlıyoruz.Yabancı dilller İngilizce,Arapça vs.olabilir.
3. Okul yöneticilerinin hafta sonu dyk kursu ek ders ücreti ve okul müdürlerinin nöbet ücreti sorunu aslında maliye bakalığı ile görüşülüp anlaşmaya varılmıştı ancak 15 Temmuz süreci nedeniyle uygulamaya konulamadı.Yeni eğitim öğretim yılında bu sorunlar çözülmüş olacak.
4. İşletmelerde staj yapan öğrencilerin meslek hastalığı ve iş kazasına karşın sigorta yapılması konusunda sgk ile görüşmeler tamamlandı ve bu konuda sgk gerekli bilgileri c-okul üzerinden alacak ve okul yöneticilerinin bu anlamdaki iş yükü hafifleyecek.
5. Şimdiki haliyle sorunlu olan okul aile birliği yönetmeliği değişiyor,yeni yönetmelik Mayıs ayında yayımlanacak.Yeni yönetmelikte geliri çok olan okulların hoşuna gitmeyecek ama az gelirli okullar tarafından memnuniyetle karşılanacak bir madde olacak.
6. Hükümetimizin sağlık alanında olduğu gibi eğitimde aynı oranda başarılı olamamasının sebebi eğitimdeki vesayet ve paralel yapılanma.Göreve geldiğimiz günden (2013) itibaren bu vesayeti ortadan kaldırmakla uğraşıyoruz.Dcrsane yasası sürecinde türlü türlü sabotajlara maruz kaldık ve 15 Temmuz sonrası bu yapının beli kırıldı.Yeni Türkiye’de artık eğitimde vesayet olmayacaktır.
7. Okul öncesinde ikili eğitim yapılmasına devam edilecek.54 ay ve üzeri doğumlu çocuklar 2017-2018 eğitim öğretim yılında zorunlu eğitime tabi tutulacak ve öz bakım giderleri olarak bilinen aidat bu öğrencilerden alınmayacak.Bu masraflar devletimiz tarafından karşılanacak.
8. Yeni açılan tematik liselerle birlikte artık istihdam garantili okullarımız var. İstanbul'da 6, Sivas, Samsun, Sakarya, İzmir, Erzurum, Bursa, Konya, Antalya, Adana ve Ankara'da birer olmak üzere Türkiye genelinde 16 tematik lise, proje okulu kapsamında faaliyet gösterecek.
9. DYK kurslarının kapanacak olması tamamen şehir efsanesi böyle bir şey yok.Aııcak bu kurslar, dersaneler kapatılınca sanki onun alternatifi oldu istediğimiz bu değil.Eğitimi destekleme noktasında öğrencilerimize faydalı olmasını amaçladık.Temel derslerden başka kurs açılmasına izin vermeyen okul,ilçe ve il yöneticileri var bu doğru değil diğer derslerden de açılması gerekli.
10. Dyk kurslarında hafta sonu öğrencilerin taşınması ile ilgili ilçeler talepte bulunursa gereken yapılacaktır.
Kamuajans.com