MARAŞ’IN KAHRAMAN OLMASINDAKİ TARİHİ OLAY

Kahramanmaraşın kurtuluş günü 12 Şubat 1920

MARAŞ’IN KAHRAMAN OLMASINDAKİ TARİHİ OLAY
Bu içerik 7249 kez okundu.

Kahramanmaraş'ın Kurtuluşu 12 Şubat 1920

Kahramanmaraş'ın kurtuluşu ne zaman?

Kahramanmaraş'ın Kurtuluşu 12 Şubat 1920

Sütçü İmamın Hayatı

Sütçü İmam 1871 yılında Kahramanmaraş'ta doğmuştur. Geçimini uzunoluk semtinde süt satarak sağlıyordu. ... 31 ekim 1919 da, düşmana ilk kurşunu atıp Kahramanmaraş'taki Kurtuluş hareketini başlatan Sütçü İmam, düşmanın Maraş'tan kovulmasından sonra, harpteki fedakarlıklarına mükafat olarak Belediyeye alınmıştır.

Kahramanmarş'ın kurtuluşu ve Sütçü imam olayı.

Sütçü İmamın mezarı nerede?

 Fransız askerlerinin Uzunoluk bölgesinde yaptığı taşkınlıklar ve hamamdan çıkan kadınlara yaptıkları sarkıntılık sonrası Uzunoluk Olayı meydana geldi. Sütçü İmam, hamamdan çıkan Türk kadınlarına saldıran düşman askerlerine ilk kurşunu sıkarak Milli Mücadelenin ilk kıvılcımını yaktı.  Milli Mücadele döneminin kahramanlarından Sütçü İmam, savaştan birkaç yıl sonra vefat etti. Milli Mücadelenin en önemli kahramanlarında biri olan Sütçü İmamın türbesi Uzunoluk semtindeki Çınarlı Camii bahçesinde yer almaktadır.   

Maraş Muharebesi: I. Dünya Savaşı'nda yenilmesi üzerine, Osmanlı İmparatorluğu ile 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi çerçevesinde Anadolu'nun birçok yeri gibi Maraş'ın da işgal altına girmesi ile işgal güçlerine karşı 21 Ocak 1920'de başlayan direniş, 12 Şubat 1920 tarihinde işgalin ortadan kalkması ile sonuçlanmıştır.

Sütçü İmam Olayı: Savaş çıkacağının ilk kıvılcımı 31 Ekim 1919'da Sütçü İmam Olayı ile yaşandı. Ermeni-Fransız Lejyon askerlerin Uzunoluk Hamamı'ndan çıkan peçeli Türkkadınlarına el uzatmaları sonucunda ayaklanan Türkler Ermeni-Fransızlara saldırmaya çalışsa da Ermeni-Fransız askerler, olaya müdahale etmek isteyen Çakmakçı Sait'i yaraladı. Sütçü İmam'ın da karşılık vererek Ermeni-Fransız lejyonerlere kurşun atmasından sonra kısa süreli bir arbede yaşandı.

Bayrak Olayı: 27 Kasım 1919'da Agop Hırlakyan'ın evinde Fransız komutanı için bir dans tertiplenir. Komutanın dansa davet ettiği Ermeni kızı "Sizinle dans etmekten mazurum. Çünkü kendimi esarette hissediyorum. Kalede Türk Bayrağı dalgalandığı sürece, sizinle dans edemem" diyerek teklifini kabul etmez. Bunun üzerine kaledeki Türk Bayrağı indirilir. Fransızların şehrin kalesindeki Türk Bayrağı'nı indirmeleri, suçsuz kişileri öldürmeleri, Maraş ileri gelenlerini tutuklamaları tepkileri artırdı. Ulu Cami İmamı Rıdvan Hoca'nın "Kalesinde bayrağı dalgalanmayan ülkede cuma namazı kılınmaz!" sözü, halkı Fransızlara karşı harekete geçirdi. Kaleye saldıran Maraş halkı, içerideki Fransız askerlerini etkisiz hâle getirip yeniden Türk bayrağını dikti. Bunun üzerine 72 gün boyunca şehrin her yanında çatışma çıktı. Muharebe sırasında yaşanan en büyük çarpışma Türkoğlu Savunması idi. Ayrıca Pazarcık'ta da bir savunma yapılmıştır. Afşin ve Elbistan çevresinden de önemli derecede yardım gönderilmiştir. Daha sonra Fransızlar şehri 11 Şubat 1920'de boşalttı. 

12 ŞUBAT KURTULUŞ RUHU

Milletlerin tarihinde bazı dönüm noktaları ve emsali görülmemiş tarihi olaylar vardır.

Maraş harbi türk tarihini yeniden yazılması vesile olan olağanüstü bir direniş örneğidir. Fransız işgali altında kalmış olan Maraş, Kurtuluş savaşı’nda gösterdiği emsalsiz kahramanlığı ile sonsuza kadar bayrağı, inancı ve kültürü ile bu ruhu tüm dünyaya ispatlamış güzide bir şehirdir.

 

1918-19 ve zaferin kazanıldığı 1920 yılı ki işgal yılları , kan ve göz yaşı, dualar, sonra kazanılan bir zafer, 12 Şubat ruhunu şaha kalktığı dönem.. o gün Onikişubat ruhunun uyandığı gün !.. 12 Şubat ruhu kurtuluş savaşını öğrenmek; Türk milletinin özelliklerini, özgürlüğe olan düşkünlüğünü, azmini vatan, millet, din ve bayrak aşkını tarih şuurunu kazanmak demektir.

 

Maraş’ın Kurtuluş savaşında verdiği bağımsızlık mücadelesinin arkasındaki manevi ruh günümüze tevarüs etmiş olan bağımsız yaşama ülküsüyle yoğrularak genlerimize kodlanan milli kültür ve ahlakımızın asalet ve ilkelerinden oluşmaktadır.

DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞ NASIL KUTLANIR

 

Fransızlara karşı başlattığı milli mücadele hareketiyle "İstiklal Madalyası" ve "Kahraman" unvanı alan Kahramanmaraş'ın kurtuluşu, 96 yıldır gurur ve çoşkuyla kutlanıyor. 

İşgalde düzenli ve güçlü Fransız ordusuna karşı başlattığı teşkilatlanmayla dünyada "kendi kendini kurtaran tek şehir" unvanını alan Kahramanmaraş'ın kurtuluş günü, 96 yıldır çeşitli şekillerde kutlanarak gelecek nesillere aktarılıyor. 

Her yıl 12 Şubat Kurtuluş Bayramı etkinlikleri kapsamında şehir gelinlik gibi süslenip Bayram yerine dönüyor. Günler öncesinden kutlamalara hazırlanan gençler, her yıl yaşanan coşkuya eşlik ediyor. Etkinliklere her mahalle oluşturduğu grupla katılıyor. Kentte, milli mücadeleyi temsil eden yöresel çete kıyafetleri giyilerek, bir hafta boyunca cadde ve sokaklarda yürüyüş gerçekleştiriliyor. 

Yine kutlamalar çerçevesinde çeşitli spor etkinlikleri, tiyatro, konferans ve konserler düzenleniyor. İlk kurşunu atarak Maraş'ta kurtuluş mücadelesinin kıvılcımını ateşleyen milli kahraman Sütçü İmam'ın mezarı ve şehitlik ziyaret edilerek dua okunuyor. Coşkuya ortak olmak amacıyla bölge illerden şehre gelen kuvayi milli ve gazi dernekleri, kortej yürüyüşü gerçekleştiriyor. 

21 Ocak 1920'de, Fransızlara karşı 22 gün ve 22 gece süren bir mücadeleden sonra yediden yetmişe tek yürek tek bilek halinde savaşarak 12 Şubat 1920 tarihinde özgürlüğe kavuşan Maraş, özgürlük hikayesinin haklı gururunu yaşıyor.

Kahramanmaraş'ın kurtuluşu ne zaman Sütçü İmamın mezarı nerede Sütçü İmam Olayı Bayrak Olayı 12 ŞUBAT KURTULUŞ maraşın kurtuluşu