2021 YKS NASIL BAŞVURU YAPACAKSINIZ?
Pervin Kaplan

2021 YKS NASIL BAŞVURU YAPACAKSINIZ?

Bu içerik 2557 kez okundu.

26-27 Haziran tarihlerinde yapılacak olan 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2021 YKS) için başvuru süreci başladı, 2 Mart saat 23.59’da başvurular son bulacak. YKS 3 oturumlu bir sınav. 26 Haziran’da Temel Yeterlilik Testi (TYT), 27 Haziran’da Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) yapılacak.
2021 YKS: NASIL BAŞVURU YAPACAKSINIZ? SINAVDA NELER DEĞİŞTİ?

Bu yıl YKS’de hangi değişiklikler var?

Bu değişikliklerden birisi süre. Geçen seni pandemi nedeniyle YÖK karar almış ve TYT’de süreyi 135 dakikadan, 30 dakika artırarak 165 dakikaya çıkarmıştı. Bu yıl bu süre geri alınmış durumda. TYT yine 135 dakika olacak. AYT yine 180, YDT ise 120 dakika. Bu iki oturumda süreyle ilgili bir değişiklik yok.
BARAJ YİNE 180 OLDU

Lisans tercihleri için geçen yıl 170 olan baraj bu yıl tekrar 180 oldu. AYT puan türlerinde SÖZ, EA ve SAY tercihleri yapabilmek için adayların ilgili puan türlerinde 180 barajına ulaşmaları gerekiyor.
ÜCRETE ZAM GELDİ

Gelelim ücrete; ÖSYM, sınavın oturumlarına zam yapmış durumda. Üstelik pandemi sürecinde tüm ailelerin gelirleri azalmışken, ÖSYM’nin sınav oturumlarına neden zam yaptığını anlamak zor.

YKS’de oturum ücretleri 70 TL’den 90 TL’ye çıktı. Sadece TYT’ye girenler 90 TL, AYT’ye de girecekler 180 TL ödeyecek. Bir de YDT’ye girmek isterseniz ödeyeceğiniz ücret 270 TL. olacak. Ücreti yatırmak için son gün 3 Mart.

Geçen sene geç başvuru ücreti 105 TL iken bu sene 135 TL oldu. Bu arada geç başvuru günleri 17-18 Mart. Unutmayın ücreti yatırmadığınız takdirde başvurunuz tamamlanmış sayılmıyor. Ücreti bu tarihlerde de ödemeniz gerekiyor.
HES KODU ZORUNLULUĞU

Bir başka koşul da başvuru yapabilmek için HES kodu alma zorunluluğu. Sağlık Bakanlığı’nın https://hayatevesigar.saglik.gov.tr internet adresinden nasıl alacağınızı bulabileceksiniz.  Adaylar, sahip olduğu HES kodunun ÖSYM sistemine kaydını ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde (https://ais.osym.gov.tr) PROFİLİM alanında bulunan “HES KODU BİLGİLERİM” sayfasından yapacak. Bu sınav için kullanılacak olan HES kodunun geçerlilik bitiş tarihinin, bu sınavın yapılacağı günden bir gün sonrası veya daha ileri tarihli olması gerekmekte.
TYT 200 VE ÜZERİNDE OLANLAR

2020-TYT Puanı 200 ve üzeri olanlar bu puanlarını 2021 YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden tercih işlemleri ve özel yetenek sınavları için kullanabilirler ama 2021 YKS’ye başvurmak zorundalar. Bu adaylar lisans programı istiyorlarsa o zaman AYT ya da YDT’ye başvurmak zorunda.

Tüm adaylar TYT’ye girmek zorunda. Diğer oturumlar isteğe bağlı. ÖSYM tarafından merkezî yerleştirme yapılan programlar ile özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara girmek isteyen tüm adayların YKS’ye girmeleri zorunlu.

BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde kaydı olanlar:

Fotoğrafınızın süresi geçerliyse (Son 50 ay)

Başvuru işlemlerine başlıyorsunuz: Önce HES kodu giriyorsunuz. Eğitim bilgilerinizi kontrol ediyorsunuz. Sınav başvuru bilgilerinizi sisteme kaydediyorsunuz. Okul bilginizi kontrol ediyorsunuz.  Sınav ücretini yatırıyorsunuz. Başvurunuz tamamlanmış oluyor.

Kaydınız var ama fotoğrafınız güncel değilse Başvuru Merkezi’ne gidiyorsunuz.

ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde kaydı olmayanlar:

TC Kimlik Kartınız (yeni kimlik) var mı? Hayırsa başvuru merkezine gidiyorsunuz. E-devlet şifreniz de yoksa başvuru merkezlerine gidebilirsiniz.

TC Kartınız ve e-devlet şifreniz varsa aday sistemlerinden kaydınızı oluşturuyorsunuz.

SON SINIFLAR: Kendi okullarından başvuru yapabilir.
ADAY BAŞVURU FORMU NASIL DOLDURULACAK?

Formun doğru ve eksiksiz olarak doldurulması adayın sorumluluğunda. Formu doldururken tüm bilgilerinizin doğru olduğundan emin olun ve herhangi bir kısaltma yapmayın.
2020-2021 ÖĞRETİM YILINDA BİR ORTAÖĞRETİM KURUMUNDAN MEZUN OLABİLECEK DURUMDA OLANLAR KODU

Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında okumaktayım. 1

Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında beklemeliyim. 2
MEZUN DURUMDA OLANLAR KODU

Bir ortaöğretim kurumunu bitirdikten sonra herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmedim. 4

Bir yükseköğretim programına ÖSYM'ce yerleştirildim fakat kayıt olmadım. 5

Bir yükseköğretim programına kayıtlıyım. 6

Bir yükseköğretim programını bitirdim. 7

Yükseköğretimden kaydım silindi. 8
DİN DERSİ SEÇENEĞİNİ İŞARETLEME

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi alıp almadığınızı başvuru formunda işaretlemeniz gerekiyor. yazacaksınız. Aldıysanız 1, almadıysanız 2. Buna göre din ya da felsefe grubu sorularını cevaplayacaksınız. Burada hatalı bilgi vermeyin. Kontrol ediliyor.
YABANCI DİL TESTİ

Yabancı Dil Testi (YDT) İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça olmak üzere 5 dilde yapılacak. Hangisinden sınava girecekseniz onu işaretlemelisiniz.
TYT PUANI 200 VE ÜSTÜ OLANLAR NEREYİ İŞARETLEYECEK?

“2020-TYT puanım 200 ve üzeridir, 2021-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2020-TYT puanımı kullanmak istiyorum” seçeneğini, 2020-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2021-TYT dâhil 2021-YKS’nin hiçbir oturumuna girmek istemeyen adaylar işaretleyecek. Bu adayların başvuru ücreti 25 TL.  Bu alanda işaretleme yapanlar TYT puanıyla öğrenci alan bölümleri tercih edebilecek.  Ama lisans programı okuyacaksanız o zaman AYT ya da YDT işaretlemeniz gerekiyor.
SADECE TYT İŞARETLEYENLER

YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT): YKS’nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), 2020-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylar hariç diğer tüm adaylar için zorunlu. Yalnızca 2021-TYT’ye girmek isteyen adaylar, “Temel Yeterlilik Testi (TYT)” seçeneğini işaretleyecek. 2020-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2021-TYT’ye girmek istemeyenler ise bu seçeneği boş bırakacak.

2020-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2021-TYT’ye girmek istemediği için bu seçeneği boş bırakan adaylar, istedikleri takdirde, başvuru süresi içinde ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nden (https://ais.osym.gov.tr) TC Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak bu seçeneği işaretleyebilecek. Ama ücretini de yatıracaklar.
AYT’Yİ İŞARETLEYECEKLER

YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT)’ne girmek isteyenler  “Alan Yeterlilik Testleri (AYT)” seçeneğini işaretleyecek. İstemeyen boş bırakacak.

YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT): 2021-YDT’ye de girmek isteyen adaylar, “Yabancı Dil Testi (YDT)” seçeneğini işaretleyeceklerdir. YDT’ye girmek istemeyen adaylar, bu seçeneği boş bırakacak.
SINAV MERKEZİ SEÇİMİ

İki merkez seçiyorsunuz. Birisi adresinde ya da okulunun bulunduğu merkez veya bunlara yakın sınav merkezlerinden birisi yazılacak.
KİMLER İSTANBUL’U TERCİH EDEBİLİR?

Burada İstanbul’da sınava girmek isteyen aday sayısının İstanbul’daki sınav binalarının kapasitesinden fazla olacağı öngörüsü ile İstanbul’da sınava girme tercihlerine bazı sınırlamalar getiriliyor.

İstanbul’da sınava girmek isteyen adayların şu kurallara uymaları gerekir:

    İkamet adresi ili ile mezun olunacak/olunan okul ilinin ikisi de İstanbul olan adaylar, İstanbul’daki bölgelerden istediklerini, sınav merkezi olarak birinci ve ikinci tercihlerinde gösterebilecek.
    İkamet adresi ili ile mezun olunacak/olunan okul ilinden yalnız biri İstanbul olan adaylar, sınav merkezi tercihlerinden sadece birini İstanbul’daki bölgelerden yapabileceklerdir.
    İkamet adresi ili ile mezun olunacak/olunan okul ilinin ikisi de İstanbul dışı olan adaylar, İstanbul’da sınava girme tercihi yapamayacak.