Açık Öğretim Lisesi 1.dönem örgün eğitimle birlikte sona erdi.İkinci dönem açık lisede normal liseden farklı olarak kayıt işlemleri var.2.Dönem yeni kayıt işlemleri 3 Şubatta sona erdi.Kayıt yenileme ise 8 Şubat 2017 Çarşamba günü sona eriyor.8-18 Mayıs tarihlerinde ise 3.dönem kayıt yenileme işlemleri yapılacak.
Kayıt işlemleri ardından açık lise öğrencileri, eğer tüm sınavlardan başarılı olmak istiyorsalar, ders kitaplarını Hak Eğitim Merkezlerinden alıp ikinci dönem yapılacak olan dönem sonu sınavlarına hemen hazırlanmaya başlamaları lazım.
2016-2017 AÇIK LİSE 2.ve 3.DÖNEM SINAV TARİHLERİ
MEB 2.ve 3.dönem sınav yerlerinin,sınav tarihlerinin ve sonuçların açıklanma tarihlerini açık lise takviminde daha önceden yayınlamıştı.Buna göre;
2.Dönem:
Sınav giriş yerlerinin açıklanma tarihi:14 Mart 2017
2.Dönem sonu sınav tarihleri:18-19 Mart 2017
Sonuçların açıklanma tarihi:21 Nisan 2017
3.Dönem:
Sınav giriş yerlerinin açıklanma tarihi:29 Haziran 2017
2.Dönem sonu sınav tarihleri:1-2 Temmuz 2017
Sonuçların açıklanma tarihi:31 Temmuz 2017
AÖL YENİ KAYIT
Açık Öğretim Lisesi 2016 – 2017 Eğitim Öğretim Yılı 2. Dönem Yeni Kayıt Başvuru Tarihleri: 13 Ocak-03 Şubat 2017
AÖL KAYIT YENİLEME
Açık Öğretim Lisesi 2016 – 2017 Eğitim Öğretim Yılı 2. Dönem Kayıt Yenileme Başvuru Tarihleri: 30 Ocak-08 Şubat 2017
Kayıt Yenileme İşlemini Kimler yaptıracak?
Öğrencilik durumu silik, donuk veya aktif olan öğrencilerimiz kayıt yenileme işlemi yaptıracaktır.Kayıt yenileme işlemini yaptırmayanlar dönem sınavına katılamaz.
Öğrencilik durumu “Aktif veya Donuk” olan öğrencilerimizden kayıt yenileme sınav bedelini anlaşmalı bankalara yatırmış olanların, kayıt yenileme işlemleri sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır.
Öğrencilik durumu “Aktif ve Donuk” olan öğrencilerimizin kayıt yenileme işlemlerini tamamlatmak için Halk Eğitimi Merkezi veya Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüklerine Müracaat etmelerine gerek yoktur. Otomatik kayıt yenileme işlemi için ilan edilen kayıt yenileme tarihleri arasında her gün mesai bitiminden sonra Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sistemi çalıştırılacaktır. Sistemin çalıştırıldığı saate kadar kayıt yenileme ücretini anlaşmalı bankalara yatıran öğrencilerimizin öğrencilik durumları sistem üzerinden “Aktif” yapılarak kayıt yenileme işlemi tamamlanacaktır. Kayıt yenileme işlemi tamamlanan öğrencilerimiz öğrenci numarası ve şifrelerini kullanarak sisteme giriş yapıp, ilan edilen kayıt yenileme tarihleri arasında sınavına girecekleri dersleri seçmeleri gerekmektedir.
Öğrencilik durumu “Silik” olanlar ile sınav bedelini muafiyeti olanlar(mahkeme tedbiri, şehit yakını, gazi vb) Halk Eğitimi Merkezi veya Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüklerine müracaat ederek öğrencilik durumunu “Aktif” yaptırıp kayıt yenileme işlemlerini tamamlatmaları gerekmektedir. Kayıt yenileme işlemlerini tamamlatan öğrencilerimiz, öğrenci numarası ve şifrelerini kullanarak sisteme giriş yapıp ilan edilen kayıt yenileme tarihleri arasında sınavına girecekleri dersleri seçmeleri gerekmektedir.
2016-2017 eğitim öğretim yılı I. Dönemi itibarıyla toplam dönemi 10 ve üzerinde olan öğrencilerimiz 2016-2017 eğitim öğretim yılı II. Döneminde mutlaka kayıt yenilemeleri gerekmektedir.
Uygulanan kademeli geçişten dolayı (alan yok ’tan, alan yok 2 geçiş) 2016-2017 eğitim öğretim yılı II. Dönemi itibarıyla toplam dönemi 11 ve üstünde olan öğrencilerimiz “alan yok”alanında, toplam dönemi 10 ve altında olan öğrencilerimiz ise “alan yok 2”, alanında eğitimlerine devam edeceklerdir.
2016-2017 eğitim öğretim yılı II. Döneminde kayıt yenileme işlemini yaptırmayan öğrencilerimiz, daha sonraki dönemlerde kayıt yenilemelerini yaptırmaları durumunda, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 92 sayılı ve 24/09/2014 tarihli yayınlamış olduğu haftalık ders çizelgesine göre yapılan kademeli geçişten dolayı, daha önceki dönemlerde karşılarına çıkmayan veya başarmış oldukları ortak (zorunlu) dersler tekrar karşılarına çıkarak o derslerden sorumlu olabilirler.
Başvuru Yeri
İl ve ilçelerde bulunan Halk Eğitimi Merkezi ile Meslekî Eğitim Merkezi Müdürlükleri
Kayıt Yenileme Sınav Bedeli
Açık Öğretim Lisesinde kayıt yenileme yaptıracak öğrenciler, her yıl belirlenen Kayıt Yenileme sınav bedelini ödemek zorundadır. 2017 yılında, bir dönem için Kayıt Yenileme sınav bedeli, 35 TL olarak belirlenmiştir.
Öğrenci adayı, T.C. Kimlik numarasını beyan ederek Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası veya Halk Bankasının herhangi bir şubesine giderek MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü hesabına, 30 TL ödeyecek ve dekontu muhafaza edecektir. (Not: Halk Bankası ayrıca havale ücreti talep etmektedir.)
Kayıt Yenileme sınav bedelinin 5 TL’ si ise Halk Eğitimi Merkezi veya Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü Okul Aile Birliklerinin vereceği banka hesap numarasına veya söz konusu okullardaki ilgili görevliye makbuz karşılığında ödenecektir.
Kayıt yenileme işlemleri Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sistemi Tarafından otomatik olarak yapılan öğrencilerimiz Halk Eğitimi Merkezi veya Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğüne kitap, resmi yazı vb. nedenlerle müracaat ettiklerinde kendilerinden 5TL Kayıt Yenileme sınav bedeli alınacaktır. Öğrencilerimizin ikinci bir defa sınav bedeli ödememesi için bulunulan dönem, adına ödenmiş olan 5TL sınav bedelini makbuzunu mutlaka saklamaları ve yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Okul aile birliği hesabına öğrenciler tarafından ATM’lerden yatırılan ücretlerde banka tarafından havale masrafı kesilmesi durumunda, halk eğitimi merkezi müdürlükleri makbuz karşılığında öğrencilerden alıp, toplu olarak okul aile birliği hesabına yatırabilirler. Kayıt Yenileme sınav bedelini anlaşmalı bankaların ATM’lerin den yatırılmaktadır
Kimlerden Kayıt Yenileme Sınav Bedeli Alınmaz?
a) 1974 Kıbrıs Barış Harekâtında şehit olanların eş ve çocuklarından, aynı mücadelede gazi olanların ile eş ve çocuklarından;
b) Terörle mücadelede görevini yaparken şehit düşenlerin eş ve çocuklarından, aynı mücadelede gazi olanlar ile eş ve çocuklarından;
c) Vatani hizmet tertibinden şeref aylığı bağlananlar ile İstiklal Madalyası verilmiş olanlardan,
ç) Mahkeme kararıyla eğitim tedbiri verilenlerden,
d) Cezaevinde tutuklu veya hükümlü olanlardan,durumlarını belgelendirmek şartıyla kayıt yenileme bedeli alınmayacaktır. Söz konusu belgelerin fotokopileri alınacak ve üzerine “aslı gibidir” ibaresi yazılarak sisteme tarandıktan sonra öğrenci dosyasına konulacaktır.
Not: Şehit ve gazilerimizin eş ve çocukları, evlendikleri takdirde “sınav bedelini” ödemek zorundadırlar.
Not: Kayıt yenileme bedeli ilgili bankalara ve doğru hesaba süresi içerisinde yatırılmamışsa Kayıt Yenileme İşlemi yapılamaz.
Sınav Giriş Belgesinin Alınması
-Sınava Giriş Belgeleri “www.aol.meb.gov.tr” resmi web sitesinde yayınlanmaktadır. Bu adresten alınacak Sınav Giriş Belgesine ait bilgisayar çıktısı ile sınava girilmelidir.
-Sınav Giriş Belgesi fotoğrafsız ise, öğrencinin sınav esnasında herhangi bir mağduriyet yaşamaması için, sınav öncesinde fotoğrafının sisteme irtibat bürolarınca eklenmesi ve fotoğraflı giriş belgesinin alınması gerekmektedir.
-Öğrencilerin adreslerine herhangi bir sınav evrakı gönderilmemektedir.
-Sınav Giriş Belgesindeki bilgiler ile açıklamaları dikkatlice okuyunuz.
-Sınav Giriş Belgenizde belirtilen okul ve salonda sınava girmeniz gerektiğini unutmayınız.
-Sınav gününden önce sınava gireceğiniz yeri mutlaka görünüz
Sınavda Yanınızda Olması Gerekenler
-Mutlaka fotoğraflı Nüfus Cüzdanı, pasaport veya ehliyet belgelerinden biri.
-Sistem üzerinden alınan fotoğraflı Sınava Giriş Belgesi.
-Kurşun kalem ve silgi.
Sınav Sonuçlarının Duyurulması
Sınav sonuçları internet ortamında “www.aol.meb.gov.tr” adresinden duyurulmaktadır. Sınav sonucunda mezun olamayan öğrencilerin bir sonraki dönem için kayıt yenileme ve ders seçim
işlemlerini yapması gerekmektedir.
2016-2017 YILI AÖL İŞ TAKVİMİ
Açık Öğretim Lisesi (AÖL) Mezuniyet Şartları
-Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 8 veya üzeri olması,
-Toplam kazanılan kredinin en az 192 veya üzeri olması,
-Ortak derslerin tamamını başarması veya muaf olması, Dil ve Anlatım/Türk Dili ve Edebiyatı dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması,
-Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava girmiş olması gerekmektedir
AÖL HAKKINDA
Açık Öğretim Lisesi 1992 yılında kurulan uzaktan öğretim teknolojilerini kullanarak lise öğrenimi veren ve bu hizmeti merkezi sistemle yürüten, Film Radyo ve Televizyonla Eğitim Başkanlığı bünyesinde kurulmuştur. Açık Öğretim Lisesi halen faaliyetlerini Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesinde sürdürmektedir.
Açık Öğretim Lisesi program içeriği bakımından örgün eğitimdeki genel liselerin program içerikleriyle aynı olmasına karşın, yapısı ve işleyişi bakımından diğer örgün eğitim kurumlarından farklı, kendine özgü ve merkezi nitelikli bir modeldir. Halen yönetmelik gereği ders geçme ve kredi Sistemine göre mezun vermekte olan Açık Öğretim Lisesinde uzaktan öğretimin temel süreçlerinden yararlanılmaktadır. 2006 yılında tüm okulların 4 yıla çıkarılmasıyla birlikte Açık Öğretim Lisesi de 4 yıla çıkarılmış ve Yönetmeliği de bu çerçevede yeniden düzenlenerek sistem değiştirilmiştir.
Bu tarihten itibaren gelişen teknolojiye paralel olarak Açık Öğretim Lisesi kayıt ve kayıt yenileme işlemleri artık internet üzerinden yapılmaktadır. Açık Öğretim Lisesinde yüz yüze öğretim uygulaması yoktur. Açık Öğretim Lisesinde okutulan ortak ve seçmeli dersler Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca örgün öğretime paralel olarak belirlenmiştir. Eğitim, TV ve Radyo ile yapılmakta basılı materyallerle desteklenmektedir. Basılı materyaller 81 ilde dağıtım noktası olarak belirlenmiş toplam 548 adet Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne kargo yolu ile gönderildiği gibi e-kitap olarak internet üzerinden de yayınlanmaktadır.
Örgün eğitim yaşında okulumuza kayıt yaptıran öğrenciler en erken 4 yıl (8 dönem) sonunda mezun olabilirler. Ancak 18 yaşından gün almış öğrencilerimiz yılda üç dönem sınav hakları olduğundan, 8 dönemi 2,5 yılda tamamlayabilmektedirler.
Açık Öğretim Lisesinde bir öğretim yılı iki dönemden oluşur. Öğrenciler çalışma takviminde belirtilen zamanlarda her dönem (yılda 2 kez) internet üzerinden kayıt yenilemek zorundadır. Bir dönem kayıt yenilemeyen öğrencilerin kaydı DONUK, iki dönem üst üste kayıt yenilemeyen öğrencilerin kaydı SİLİK duruma düşer. SİLİK durumdaki öğrencilerin daha önceki kredileri saklı tutulur ve tekrar kayıt yaptırarak kaldıkları yerden devam edebilirler.