2018 yılı liselerin yerel ve merkezi (LGS) tercih listeleri ayrı ayrı yayınlandı.Böylece liselerin kontenjanları da belli oldu.2018-2019 lise tercihleri başladı.
8.sınıfların okullar tatil olalıdan beri merakla bekledikleri 2018 LGS sonuçları 26 Haziran'da açıklanmıştı.Bu günde ayrı bir heyecan başlıyor:Lise Tercihleri.
Sınavlı ve sınavsız olmak üzere başlayan lise tercihleri 13 Temmuz 2018 Cuma Saat 17:00'a kadar devam edecek.
TERCİH'E DİKKAT
Tercih en az sınavdan iyi puan almak kadar önemli.Dikkat edilmeden rastgele yapılan bir tercih,bütün emeklerin boşa giderek geleceğin yok edilmesi demek.Bu nedenle lise tercihleri için aşağıdaki hususların mutlaka çok iyi bilinmesi gerekiyor.Eğer tam anlaşılmazsa,olabilir çünkü ilk kez uygulanan bir tercih sistemi, MEB'in kurduğu tercih komisyonlarından yardım alınabilir.
2018 Yılı Merkezi Yerleştirme (LGS), Yerel Yerleştirme ve Pansiyonlu Okullar Tercih Başvuru Giriş Ekranı için TIKLAYINIZ (Sınavlı-Sınavsız)
2018 Yılı Merkezi Sınav (LGS) Puanı İle Öğrenci Alan Liselerin Tercih Listeleri TIKLAYINIZ (az sonra aktif olacak) (Sınavlı)
2018 Yerel Yerleştirme ve Pansiyonlu Okullar Tercih Listeleri için TIKLAYINIZ (Sınavlı-Sınavsız)
Öğrenci Kimlik Numarası ve Okul Numarası ile giriş yapınca öğrencinin yerel yerleştirmeye göre tercih edebileceği okullar listeleniyor.
8.SINIFLAR LİSE TERCİHİNİ NASIL YAPACAK?
Sınava giren öğrenciler Yerel Yerleşme İle Öğrenci Alan Okullar,Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ve Pansiyonlu Okullar olmak üzere 3 (üç) gruptan,Merkezî Sınava girmeyen öğrenciler ise Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ve Pansiyonlu Okullar olmak üzere 2 (iki) grupta tercih yapabileceklerdir.
Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecek.Yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacak.
8.Sınıf öğrencileri,ister sınavlı ister sınavsız tercih için olsun, lise tercihi yapmak için e-okul sistemine giriş yaptıklarında;
a) Yerel yerleşme ekranı açılacak.Burada ilk 3 okul “Kayıt Alanı”ndan seçilecek, toplam 5 okul yazılacak.
b) Liselere Giriş Sınavı’na (LGS) girenler için sınavla öğrenci alan okul ekranı açılacak.(Bu ekran yerel tercih yapılmadan açılmaz.)
c) Pansiyonlu okul tercih ekranı gelecek.
Toplam 15 tercih yapılabilecek. 5’i kayıt alanına girenlerden, öğrenci LGS’ye girdiyse 5’i sınavla öğrenci alan okullardan, 5’i de pansiyonlu okullardan olacak.
Sınava katılmayan öğrencilere Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar tercih ekranı açılmayacaktır.
Öğrencilerin sınavla öğrenci alacak okullar için tercihlerini yüzdelik dilimlerini dikkate alarak yapması önerilmektedir.
LGS'ye giren öğrenciler puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirilecek. LGS puanının eşitliğinde sırasıyla, Ortaokul Başarı Puanı’na (OBP), öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana; 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliğine bakılarak yerleştirme yapılacak. Öğrenciler, LGS ile bir okula yerleşirse yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacak.
LGS'ye girmeyen yerel yerleştirmelerde tercih ekranında okulların hangi kayıt alanında olduğu farklı renklerle belirtilecek. Yeşil renk öğrencinin adresinin bulunduğu ve en yakın okulları gösteren kayıt alanı olacak. Mavi renk komşu kayıt alanını, kırmızı renk ise diğer alanları gösterecek. Yerleşme ihtimalinin en yüksek olduğu okul yeşil renkler belirtilmiş olanlar olacak.
Özel liselere ve yetenek sınavı ile öğrenci alan liselere kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler, tercihte bulunamayacaktır.
SINAVLA VE SINAVSIZ ÖĞRENCİ ALACAK LİSELER
a) Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liseleri ile özel program ve proje uygulayan Anadolu Liseleri (Tablo–1),
b) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı özel program ve proje uygulayan Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Anadolu Teknik Programları (Tablo ),
c) Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı özel program ve proje uygulayan Anadolu İmam Hatip Liseleri (Tablo–3),
ç) Yerel yerleştirme ile öğrenci alacak okulların listesi de https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yayınlanacaktır.
Yerleştirmeye esas nakiller, “Tercih ve Yerleştirme Takviminde” belirtilen tarih ve sürelerde 4 (dört) dönemde yapılacaktır. Her dönemde; Merkezî Sınav Puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3 (üç), yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3 (üç), pansiyonlu okullar için de en fazla 3 (üç) okul tercihi yapılabilecektir.
SONUÇLAR TEMMUZ'UN SONUNDA
30 Temmuz’da ilan edilecek. Aynı gün okullardaki boş kontenjanlar da açıklanacak. İlk nakil dönemi 06-10 Ağustos’ta olacak..
27 Haziran-13 Temmuz’daysa özel okullar ve yetenek sınavlarıyla öğrenci alan okullar kayıtlarını tamamlayacak.
Adana, Adıyaman, Afyon, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, İçel (Mersin), İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce